Fehér Ház: Az oltatlanok számára a tél súlyos betegséggel és halálesetekkel fog járni

A Fehér Ház koronavírus elleni védekezésért felelős vezető koordinátora határozott kérést intézett az oltatlan amerikaiakhoz és figyelmeztetett a következő hetekben várhatóan megugró esetszámokra – írja az ABC News.

„Ha be vannak oltva, akkor helyesen cselekedtek, és túl fognak jutni ezen” – mondta Jeff Zients, A Fehér Ház koronavírus elleni védekezésért felelős vezető koordinátora.

„Az oltatlanok számára azonban a tél súlyos betegségekkel és halálesetekkel fog járni”

– mondta Zients.

A pénteki, újságírókkal tartott tájékoztatóján Zients és a Fehér Ház COVID-19 munkacsoportja, amelynek tagja a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ igazgatója, Rochelle Walensky és Anthony Fauci vezető orvosi tanácsadó is, kiemelte az oltások fontosságát, amelyek erős védelmet nyújtanak a súlyos betegségekkel szemben, de határozottan hangsúlyozták, hogy a teljesen beoltott amerikaiaknak el kell menniük és meg kell kapniuk az emlékeztető oltásokat is, amelyek a legjobb védelmet nyújtják az új omikron változat ellen.

Németországi szakértők napi több százezer omikron fertőzéssel számolnak – Neokohn

Ez a sötét prognózis a német kutatók által vizsgált nemzetközi adatokon alapul. Az Egyesült Királyság az egyik példa, ahol az omikronfertőzések aránya háromnaponta megduplázódik.

„Az optimális védelmet az oltás és az emlékeztetőoltás jelenti” – mondta Fauci.

„Tehát a lényeg az, amit mindvégig mondtunk: Rendkívül fontos, hogy beoltassuk magunkat. Ha már beoltották magukat, az optimális védelem érdekében kritikus fontosságú, hogy felvegyék az emlékeztetőoltást”

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy a munkacsoport fontolóra veszi-e, hogy az embereknek az utolsó oltást követő hat hónapnál hamarabb ajánlja az emlékeztetőoltást, ami a jelenlegi ajánlás, Fauci azt mondta, hogy „napirenden van”.

Ideje elfelejteni a textilmaszkot, és FFP2-esre váltani – Neokohn

Kanadai szakemberek szerint a textilmaszkok védenek legkevésbé a koronavírus omikron-variánsa ellen, így arra kérik a helyi lakosságot, hogy inkább az FFP2-est használják.