Újra polgármesternek választották a magyar származású Steven Fülöpöt

Január elsején, helyi idő szerint délután öt órakor a new yorki Manhattannal szemben, a Hudson folyó másik partján lévő Jersey Cityben beiktatják hivatalába a régi-új városvezetőt. Az erdélyi magyar származású Steven Fülöpöt harmadjára választották polgármesterré New Jersey állam legnagyobb városában. A novemberi választáson több mint kétszer annyi voksot kapott, mint kihívója – írja a Magyar Hang.

A polgármester szülei Erdélyből kivándorolt magyar zsidók – édesanyjának húga 20 hónapos volt, amikor Auschwitzba deportálták, és odavesztek az anyai dédszülők is. A nagyapa túlélte a náci büntetőtábort, és hazatérve megtalálta a németek elől sikeresen bujkáló feleségét és lányát is. A család 1967-ben vándorolt ki Romániából, Steven már a Brooklynban született 1977-ben, és gyerekként a családi szendvicsboltban segédkezett. A bevándorló szüleitől megtanulta a leckét: mindig keményen kell dolgozni.

Közvetlen közelről tapasztalta meg a szeptember 11-i terrortámadást, és ennek hatására felhagyott a tőzsdei karrierrel és jelentkezett az Egyesült Államok tengerészgyalogságához. Röviddel a kiképzőtábor befejezése után, 2003. január 14-én aktiválták tartalékos egységét, és Irakba vezényelték, ahol a 6. mérnöki támogató zászlóalj tagjaként szolgált hat hónapig. A háború után tizedesi rangban került tartalékos állományba és tért vissza a bankárszakmába.

2005 májusában lépett be a politikába, amikor Jersey City belvárosában nyert egy hivatalban lévő városi tanácsos ellen – ő lett a város közel 200 éves fennállása alatt a harmadik legfiatalabb képviselő. 2013 májusában a hivatalban lévő polgármestert is legyőzte tizenhat százalékkal, kívülről érkezőként hekkelve meg a helyi demokrata párti elitet.

A Magyar Hang cikkének folytatása itt olvasható.

https://neokohn.hu/2019/12/14/eletet-aldozva-mentett-meg-egy-zsido-vevot-az-ecuadori-alkalmazott-jersey-cityben/