A román szélsőjobb tiltakozik az ellen, hogy a holokauszt külön tantárgy lesz

Az egyre népszerűbb román szélsőjobboldali párt szerint nem kell önálló tantárgyként oktatni a holokausztot, „mert vannak ennél fontosabb dolgok is”. Az ügyészség eljárást indított holokauszt-tagadás miatt.

Politikai botrány lett Romániában abból, hogy önálló tantárgy lesz a holokauszt. A döntést követően a Romániában egyre népszerűbb szélsőjobboldali párt felszólította az oktatási minisztériumot, hogy ne végezzen ideológiai kísérletezést a gyerekeken – számolt be az Euronews magyar verziója.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerint a holokauszt története, valamint a szexuális felvilágosítás is elhanyagolható téma a diákok számára.

Az ügyészség eljárást indított a párt ellen holokauszttagadás miatt.

„Nem kérdőjeleztük meg a holokausztot, mi a fiatal generáció tanításának módját kérdőjeleztük meg. Nem bagatellizáltuk el a holokausztot. Ezért meglepő az ügyészségi eljárás, mert annak a tárgya nem létezik. Mivel nem vagyunk keresztények, nem lehetünk antiszemiták sem”

– jelentette ki a szélsőjobboldali párt társelnöke, Claudiu Tarziu.

Románia évtizedekig tagadta, hogy részt vett volna a zsidók meggyilkolásában a második világháború alatt, de a Nemzetközi Holokauszt Kutatási Bizottság megállapította, hogy akkoriban legalább 280 000 embert öltek meg román ellenőrzés alatt álló területeken.

A Románok Egyesüléséért Szövetség az előző választásokon 9 százalékkal jutott be a parlamentbe, támogatottsága azóta folyamatosan nő.

Borítókép: Claudiu Tarziu/Euronews screenshot

https://neokohn.hu/2021/03/17/felmentettek-egy-holokauszt-relativizalo-kormanytagot/