Garry Kaszparov: Így lehet mattot adni Putyinnak

A világhírű sakknagymester négy pontban vázolta fel, hogyan lehetne megállítani Oroszországot – írja a The Jerusalem Post.

„A Közeleg a tél című könyvemben nagyon sok kérdésre válaszoltam, amit mostanában kapok Putyinról és Ukrajnáról, és még sok minden másra is. Reméltem, hogy ez már csupán történelem lesz, de Putyinnak és a szabad világ apátiájának köszönhetően még mindig aktuális”

– kezdte bejegyzését Kaszparov.

„Támogassuk Ukrajnát katonailag, azonnal, mindent, kivéve a katonák küldésével (boots on the ground). Mindennel: fegyverrel, hírszerzéssel, kibertámogatással. Csődbe kell vinni Putyin hadigépezetét. Be kell fagyasztani és lefoglalni Oroszország és Putyin körének a pénzeszközeit. Ki kell rúgni Oroszországot minden nemzetközi és pénzügyi intézményből. PACE, Interpol stb.”

– folytatta.

Kaszparov szerint a nemzetközi közösségnek vissza kell hívnia minden nagykövetet Oroszországból.

„Nincs értelme beszélgetni. Az új, egységes üzenet: ’állj le, vagy teljesen elszigetelődsz’. Be kell tiltani Putyin globális propagandagépezetének minden elemét. Kapcsoljátok ki őket, zárjátok le őket, küldjétek haza őket. Ne segítsétek tovább a diktátort a hazugságok és a gyűlölet terjesztésében”

– írta Kaszparov.

Kaszparov szerint továbbá, szükség van arra, hogy

„leleplezzük Putyin embereit a szabad világban. Ha [Gerhard] Schröder és társai továbbra is Putyinnak dolgoznak, emeljünk vádat ellenük. Kérdezzük meg a Putyin propagandistákat, mint [Tucker] Carlson, platformra juttató hálózatok tulajdonosait és hirdetőit, miért engedik ezt”.

„Az oroszok szerint ez Putyin háborúja, nem az övék” – moszkvai magyar a Neokohnnak – Neokohn

Egy Moszkvában élő magyart kérdeztünk az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult orosz közhangulatról. Hende Olivér interjúja.

A disszidens sakknagymester végül azt írta, hogy a globális közösségnek nyomást kell gyakorolni az OPEC-re, növelni a termelést, újra megnyitni a Keystone-t vezetéket.

„Nem lehet megmenteni a bolygót, ha nem mentjük meg a rajta élő embereket”

– írta.

„Ismerjék el, hogy ez költségekkel, áldozatokkal jár. Túl sokáig vártunk, az ár magas, de csak magasabb lesz. Itt az ideje harcolni.”

A sakknagymester szerzője a Winter Is Coming: Miért kell megállítani Vlagyimir Putyint és a szabad világ ellenségeit” című könyvét 2015-ben, egy évvel azután, hogy Putyin törvénytelenül elvette Ukrajnától a Krímet.

Kaszparov, az orosz disszidens és az emberi jogok szószólója az évtizedek során egyike volt azoknak a magányos hangoknak, akik a nyugati vezetőket arra figyelmeztették, hogy ne béküljenek ki Putyinnal.

„A nyugati vezetők ritkán hallgattak az orosz ellenzéki vezetőkre, és ritkán cselekedtek, amikor meghallgattak minket. Túl nagy kérés lenne, ha most az ukrán vezetőkre hallgatnának?”

Arra a Twitteren feltett kérdésre, hogy az oroszok fellázadnak-e Putyin ellen, Kaszparov így válaszolt:

„Mindig van rá esély. A diktatúrák kemények, de törékenyek. Ha a villámháború kudarcot vall, és Putyin túl sok áldozattal szembesül ahhoz, hogy elrejtse, és több információ jut el, akkor a ma tüntető ezer emberből akár egymillió is lehet. De 21 év után ez nehéz”

– válaszolta.

„Vajon mit tehetnének az amerikai techóriások, hogy segítsenek eljuttatni az igazságot az orosz néphez A legtöbben [Oroszországban] sajnos az állami tévéből kapják a híreket, de az Apple, a Facebook, a Google és a többiek még mindig jelentős befolyással rendelkeznek. Bátorság viszont általában nincs”

– mondta Kaszparov.

A sakknagymester végül kritikát fogalmazott meg Németországgal szemben is.

„Németország még mindig nem hajlandó fegyvert küldeni Ukrajnának, miután évekig finanszírozta Putyin háborús gépezetét, vagy akár csak eltávolítani Oroszországot a SWIFT-ből. A jó és a rossz közötti semlegesség mindig a rossz oldalára áll”

– írta.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egyre több európai uniós döntéshozó szegődik el az orosz gázcégek szolgálatába – Neokohn

A Kremlhez közeli energetikai cégekben egyre több, az uniós politikában otthonosan mozgó egykori európai politikus tűnik fel.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.