Igor Girkin: A kezdeményezésért folytatott csatát az ellenség már megnyerte

Az ukrajnai oroszbarát szakadárok egykori parancsnoka is megszólalt a kialakult helyzet kapcsán.

Girkin, aki Igor Sztrelkov néven is ismert, régóta Ukrajna-ellenes keményvonalasnak számít Oroszországban. Szombaton azonban egy Telegram-posztban elismerte Ukrajna győzelmét.

Azt írta, hogy Oroszország „súlyos vereséget” szenvedett Harkivban, ezért Oroszországnak most arra kell összpontosítania, hogy megőrizze csapatait.

„Most valójában a mi oldalunk csak arról beszélhet, hogyan lehet megállítani [az ukrán ellentámadás] további elmélyülését, és megakadályozni, hogy egy taktikai vereség stratégiai vereséggé eszkalálódjon”

– írta.

„A kezdeményezésért folytatott csatát az ellenség már megnyerte.

Most arról kell beszélnünk, hogy megakadályozzuk, hogy az Ukrán Fegyveres Erők bekerítsék és megsemmisítsék csapatainkat”.

Az ukrán győzelmek Kupjanszkban és Izjumban mindössze egy nappal azután következtek be, hogy Girkin azt mondta, hogy az orosz csapatoknak mindössze egy vagy két napjuk van arra, hogy ellentámadást indítsanak Ukrajna ellen Izjumban, vagy vereséggel kell szembenézniük.

„Az ellentámadás idejének kérdése nagyon akut:

ha az ellenségnek sikerül megvetnie a lábát, felvonultatni a tüzérséget és a légvédelmet, akkor rendkívül nehéz lesz egységeinknek visszaszorítani őt ….

ha egyáltalán lehetséges (tekintettel az orosz erők rendkívül alacsony létszámára, különösen a gyalogságéra)”

– írta Telegram-bejegyzésében.

https://neokohn.hu/2022/08/08/orosz-katonai-szakerto-a-gyalogsagunk-komoly-problemakkal-kuzd-ukrajnaban/