Izraelben leesett az első hó

Igaz, hogy csak a kétezer méternél is magasabban fekvő Hermon-hegyen, ott azonban hamarosan megnyílik az ország egyetlen, felvonókkal ellátott síközpontja. Máshol heves esőzésekkel és áradásokkal zárul a hanukai szünet utolsó napja – írja a zsido.com.

Az Izrael északi részén, a libanoni és szír határ közelében fekvő Hermon-hegyen már több mint öt centiméter hó hullott és a várakozások szerint egész nap tart majd a havazás. A hőmérséklet nulla fok alá csökkent. Az ország többi részén hatalmas mennyiségű csapadék esik, amire igen nagy szükség volt a kimondottan száraz és nyárias decembert követően. A téli hónapokban lehullott eső mennyisége kritikus Izrael számára, mert a nyár folyamán egyáltalán nincs csapadék.

A tengerparti településeken – ahogy minden évben – áradásokat okoz a zuhogó eső, egyes városokban autókat sodor a víz és nem lehet az utcára lépni. Mivel vannak, akik a hideg ellenére sem szívesen mondanak le a tengerben való fürdőzésről, Tel-Aviv önkormányzat több tengerparti utat lezárt, mert az áradás miatt szennyvíz került a tengerbe, illetve több helyen beszakadt az aszfalt az utakon. Szintén útlezárásokra és fokozott ellenőrzésre lehet számítani a Júdeai-, a Negev- és az Árává-sivatagban, ahol a év túlnyomó részében teljesen száraz folyóvölgyekben megkezdődtek a hatalmas erővel zúduló árhullámok, melyek gyakran a közutakat is elmossák. Ennek megfelelően Izrael legnépszerűbb nemzeti parkjai közül többet is bezártak, így nem látogatható Éjn Gedi, Maszada, Éjn Ovdát és Gamla sem. Az ítéletidő az előrejelzések szerint csak szerdán ér véget.

https://neokohn.hu/2021/12/21/lecsapott-a-vihar-izraelre-25-cm-ho-a-hermonon-megemelkedett-a-kineret-to/