Irán Szu-35-ös vadászgépeket vesz Oroszországtól

Irán megállapodást kötött, hogy Szu-35-ös vadászrepülőgépeket vásárol Oroszországtól – közölte az iráni állami média szombaton.

„A Szuhoj-35-ös vadászgépek műszakilag elfogadhatóak Irán számára, és Irán véglegesítette a vásárlásukról szóló szerződést” – idézte az IRIB műsorszolgáltató Irán ENSZ-képviseletét New Yorkban.

A jelentés nem tartalmazott orosz megerősítést az üzletről, amelynek részleteit nem hozták nyilvánosságra. A misszió szerint Irán több más, meg nem nevezett országtól is érdeklődött katonai repülőgépek vásárlásáról – jelentette az IRIB.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly júliusban Teheránban találkozott Ali Khamenei ajatollah iráni legfőbb vezetővel, hangsúlyozva a szorosabb kapcsolatokat az ukrajnai háború miatti nyugati nyomással szemben.

Irán elismerte, hogy drónokat küldött Oroszországnak, de azt állítja, hogy azokat még Moszkva tavalyi ukrajnai inváziója előtt küldték. Moszkva tagadja, hogy erői iráni gyártmányú drónokat használnának Ukrajnában, noha több ilyen drónt lelőttek és találtak az ukránok.

Irán légiereje mindössze néhány tucat csapásmérő repülőgéppel rendelkezik: Orosz repülőgépek, valamint az 1979-es iráni forradalom előtt beszerzett, kiöregedett amerikai típusok.

Irán 2018-ban közölte, hogy megkezdte a helyi tervezésű Kowsar vadászgép gyártását a légierő számára. Egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a repülőgép az először az Egyesült Államokban az 1960-as években gyártott F-5-ös másolata.

(The Jerusalem Post)

https://neokohn.hu/2023/03/10/brutalis-mennyisegu-fegyvert-kuldott-iran-oroszorszagnak/