Magyarországon gyárthatják a németek ultramodern szupertankját

Német lapértesülések szerint a Rheinmetall német hadiipari vállalat megtalálta új harckocsijának első megrendelőjét. A magyar kormány mintegy 120 milliárd forinttal szállhat be a projektbe, melynek keretében az országban történne a KF51 Panther harckocsik fejlesztése, gyártása és hadrendbe állítása is – szúrta ki az Index.

Nemsokára megállapodhat a magyar kormány a Rheinmetall hadiipari konszernnel a KF51 Panther harckocsi hazai fejlesztéséről, gyártásáról és hadrendbe állításáról. A magyar kormány szeretné elsőként felszerelni fegyveres erőit a Rheinmetall új harckocsijával.

A tárgyalásokat ismerő források szerint a kormány elvi megállapodást kötött a német hadiipari vállalattal.

Armin Papperger, a Rheinmetall vezetője tavaly egy párizsi fegyverkiállításon mutatta be a Panthert, ami szerinte egy utólagosan átalakított Leopard 2 harckocsinak felel meg.  A tervek szerint a harckocsit csak a következő évtized közepén állítják hadrendbe.

A Pantherrel kapcsolatos gyártási munkálatokat Magyarországgal együttműködve kezdik meg. A jelenlegi információk szerint Orbán Viktor kormánya mintegy 300 millió eurót (118 milliárd forint) fizet a Rheinmetallnak a projektért.

Mivel a szerződéseket egyelőre nem írták alá, az együttműködés az érintettek szerint még meghiúsulhat. Orbán Viktor azonban több morzsát is elhintett a közösségi médiában azzal kapcsolatban, hogy Magyarország is részt vehet a német gyártmányú harckocsik gyártásában.

Magyarország az elmúlt években a Rheinmetall egyik legfontosabb megrendelőjévé vált. A düsseldorfi székhelyű vállalat augusztus közepén nyitotta meg a Lynx gyalogsági harcjármű gyártóüzemét Zalaegerszegen. Iparági források szerint a jövőben a Panther is ott készülhet. Az üzem megnyitóján már ki is állítottak egy ilyen típusú harckocsit.

Izraeli kamikaze drónokat fognak gyártani Magyarországon – Neokohn

Orbán Viktor szerint ezek után sokan kétszer is meggondolják majd, hogy ujjat húzzanak-e Magyarországgal.