Nikki Haley: Oroszország hírszerzési információkkal segítette a Hamászt

A volt republikánus kormányzó és elnökjelölt-aspiráns az Israel Hayomnak nyilatkozott, miután ellátogatott az október 7-én támadásban érintett dél-izraeli településekre, és támogatásáról biztosította a zsidó államot.

Nikki Haley, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete az október 7-i mészárlás által érintett településeken járva Oroszországot és Kínát okolta a Hamász által okozott pusztításért.

Danny Danon Likud-képviselő kíséretében Haley arra figyelmeztetett, hogy „ha azt hiszik, hogy ez csak Izraelben történhet meg, akkor tévednek, ha elég arrogánsak vagyunk, ez abszolút megtörténhet Amerikában is”.

Haley azt is állította október 7-e kapcsán Irán, Kína és Oroszország is bűnrészes.

„Kína egész idő alatt finanszírozta Iránt. Az orosz hírszerzés segített nekik [mármint a Hamásznak], hogy tudják, hol van minden. Irán segített kiképezni őket. Tehát ez nem csak a Hamász. Ezek mind gyilkosok és bűntársak”

– mondja azon az üres telken, ahol a szderoti rendőrőrs állt, mielőtt a támadás során lerombolták.

„Ha tényleg azt akarjuk, hogy ez soha többé ne forduljon elő, akkor őszintének kell lennünk magunkkal szemben, hogy ki tette ezt”.

https://neokohn.hu/2023/12/22/nikki-haley-a-hamasz-barat-orszagoknak-kellene-befogadnia-a-palesztinokat/

A pénteken teljes terjedelmében nyilvánosságra kerülő interjúban a volt kormányzó megismételte az állítását, miszerint Oroszország hírszerzési információkat adott át a Hamásznak.

„Azt hiszem, ez nagyon fontos, hogy az emberek tudják, hogy Oroszország megpróbál mindkét oldalon játszani.

Az orosz hírszerzést arra használták, hogy információkat szerezzenek az izraeli bázisokról”

– mondta.

„Hogy lehet az, hogy hirtelen ez történik október 7-én? És ami történt, hogy a világ tekintete elfordult Oroszországról és Ukrajnáról, és elkezdett Izraelre nézni. Ez a legjobb születésnapi ajándék, amit Putyin elnök valaha is kapott. Mert hirtelen az amerikaiak, a Nyugat most már Izraelre nézett.” – tette hozzá.

A volt dél-karolinai kormányzó izraeli utazása akkor történt, amikor felerősödtek a találgatások arról, hogy esetleg az alelnöki posztra pályázik Donald Trump oldalán, akitől kikapott az elnökválasztási előválasztáson.

Haley azt mondja, hogy bár külföldön tartózkodva nem fog kritizálni egy hivatalban lévő amerikai elnököt, „a biztos módja annak, hogy ne segítsünk Izraelnek, ha visszatartjuk a fegyvereket”, utalva Joe Biden amerikai elnök közelmúltbeli, a fegyverszállítások korlátozásáról szóló döntésére.

„Ha nem vallunk kudarcot Afganisztánban, soha nem lett volna háború Ukrajnában” – Neokohn

Trump egykori ENSZ-nagykövete egy keresztény cionista konferencián mondott beszédet, amelyben utalt arra, hogy indul az elnökválasztáson.