Kiderült: Egy izraeli katonai bázisról zavarják a közel-keleti GPS-jeleket

A Texasi Egyetem kutatói a műholdak által rögzített jelek segítségével azonosították az Ein Shemer légitámaszpontot.

Egy észak-izraeli IDF-légibázist azonosítottak a Közel-Keleten számos GPS-zavarás forrásaként – derül ki a New York Times cikkéből.

A spoofing néven ismert művelet során a repülőgépek műszereit megzavarják, és így megnehezítik számukra a pontos helymeghatározást.

A módszert Izraelben az ellenséges rakéták megzavarására használják, ami megnehezíti a támadók számára a kulcsfontosságú célpontok pontos eltalálását.

Észak-Izraelben a gázai háború október 7-i kezdete óta intenzív GPS-zavarás tapasztalható, amelynek célja, hogy korlátozza a libanoni terrorcsoport, a Hezbollah – amely a háború kezdete óta naponta támadja Izraelt – pontos rakétacsapások végrehajtására való képességét.

A New York Times beszámolója szerint a Texasi Egyetem kutatói, Todd Humphreys és Zach Clements a GPS-zavarás forrásának meghatározásához műholdak által kibocsátott jeleket használtak. A kutatók szerint „nagy valószínűséggel” a Hadera közelében lévő Ein Shemer repülőtér a GPS-zavarások fő forrása.

Oroszok zavarják az izraeli GPS-eket egy szíriai bázisról – Neokohn

Az oroszok szíriai elektronikus hadviselésének járulékos vesztesége lehet az Izrael felett elrepülő gépek GPS navigációját érő zavarás egy amerikai szakértő szerint.

A becslések szerint a zavarás már több mint 50 ezer járatot érintett, a repülőgépek több esetben azt mutatták a pilótáknak, hogy Bejrútban vagy Kairóban vannak. A régióba érkező és onnan induló pilóták tisztában vannak a folyamatos GPS-problémákkal, ezért előtte megteszik a szükséges lépéseket annak megkerülésére.

Az IDF nem kívánta kommentálni a NYT cikkét.

A háború kezdete óta az izraeli autós navigációs alkalmazások felhasználói gyakran jelezték, hogy a GPS-ük szerint Bejrútban és más libanoni helyszíneken, illetve Kairóban és környékén tartózkodnak. Márciusban hasonló GPS-zavarok a társkereső alkalmazásokat is érintették, mivel az Izraelben és a vele szomszédos országokban élő felhasználóknak határon túli, akár ellenséges államokban lévő potenciális partnereket ajánlottak.

A Hamász-támadás óta az Irán által támogatott libanoni terrorcsoport, a Hezbollah szinte napi rendszerességgel intéz támadásokat Izrael ellen.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Küszöbön a támadás: július második felében megindul az IDF libanoni offenzívája – Neokohn

A Bild diplomáciai forrásai szerint elkerülhetetlennek tűnik a Hezbollah elleni háború.