Érthetetlen: egy echte neonáci is bekerült a Fidesz európai pártszövetségébe

Filip Turek nem tartja magát neonácinak, de a rendőrség már nyomoz ellene ezügyben. Karlendítős fotó is akad róla, ami autójában készült, amibe elmondása szerint mindig pontosan 88 liter benzint tankol – szúrta ki az rtl.hu

A Patrióták Európáért pártszövetség egyik új tagszervezete, a cseh Eskü és Motorosok nevű alakulat listavezetőjének, Filip Tureknek több karlendítés és náci utalás található a múltjában, mint amennyi egy saját bevallása szerint nem náci embernél általában elő szokott fordulni.

Hétfőn hivatalosan is megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába. Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában. A cseh ANO mellett az Eskü és Motorosok nevű szélsőjobboldali párt is segíteni hívatott ebben.

A rtl.hu cikkéből kiderül, hogy a párt EP-listavezetője, a korábban autóversenyzőként befutott Filip Turek neve jól ismert Csehországban. Az általa vezetett lista a szavazatok 10,26 százalékát kapta meg, két helyet szerezve az EP-ben. A politikusról több cseh médium is közölte azt a képet, amelyen náci karlendítést mutat be vezetés közben. Illetve előkerült régi sofőrsisakja is, amit a görög szélsőjobboldali Arany Hajnal jelképe díszít. (Ez az a párt, aminek szinte komplett vezetését elítélte 2020-ban a görög bíróság szervezett bűnözés miatt).

Paweł Wiejski on X (formerly Twitter): „Remember when Identity and Democracy removed AfD from its ranks bc of nazi links? Meet the new Czech Patriot MEP Filip Turek (Přísaha and Motorists) https://t.co/JbWbUwFozr pic.twitter.com/yXjzcEq3MU / X”

Remember when Identity and Democracy removed AfD from its ranks bc of nazi links? Meet the new Czech Patriot MEP Filip Turek (Přísaha and Motorists) https://t.co/JbWbUwFozr pic.twitter.com/yXjzcEq3MU

Turekről a kampányban még azt írta meg a cseh média:

  • Korábbi Facebook-posztjában „arany apucinak” nevezte Adolf Hitlert.
  • Lelkes gyűjtője a horogkeresztes, és az SS-relikviáknak.
  • Házát Adlerhorstnak, vagyis Sasfészeknek becézi. Ezt a bunkert a náci Németország fő katonai parancsnoki központjaként tervezte Albert Speer Hitlernek, később Hermann Göring használta.
  • Elmondása szerint mindig 88 liter benzint tankol autójába, „mert az olyan kerek szám”. A 88 népszerű neonáci kód, az ábécé nyolcadik betűjére utal, ami a H (88=HH, azaz Heil Hitler).

Az rtl.hu szerint Turek arról beszélt a választás után, hogy ő valójában nem neonáci, csak túlságosan „éles, és brutális a humorérzéke”, valamint fiatalon több hibát is elkövetett. A választások előtt még a rendőrség is nyomozást indított ellene gesztusai miatt, ezután a politikus visszalépett a további nyilvános vitázástól.

Portugál zsidók: Antiszemita elnöke lett az Európai Unió Tanácsának – Neokohn

A Portói Zsidó Hitközség súlyos vádakat fogalmazott meg António Costa személyével kapcsolatban.