Botrány: Egy izraeli túsz szüleiről írt lejárató cikket a Washington Post

Erkölcsi mélyponton az egykor szebb napokat látott amerikai lap.

A botrány akkor kezdődött, amikor az újság megosztott egy cikket, amely Ronen és Orna Neutráról, a túszul ejtett izraeli katonai, Omer Neutra szüleiről szólt, akik a héten a republikánus nagygyűlésen mondtak beszédet.

A linket kísérő szövegben a The Post azt írta: „Omer Neutra az október 7-i Izrael-elleni támadás során tűnt el. Amikor a szülei nyilvánosan beszélnek, nem beszélnek Izrael Gáza elleni támadásáról, amely a helyi tisztviselők szerint több mint 38 ezer palesztint ölt meg. Szakértők a fenyegető éhínségre figyelmeztettek.”

A posztot később törölték, és az újság azt írta: „Egy korábbi, az alábbi történetre hivatkozó poszt elfogadhatatlan volt, és nem felelt meg szerkesztőségi normáinknak, ezért a The Post törölte azt. A cikk riportere nem vett részt a tweet elkészítésében. Az esettel kapcsolatban megtettük a megfelelő lépéseket”.

Izraeli túsz szülei beszéltek a republikánus nagygyűlésen – Neokohn

A 23 éves Omer Neutra szüleit ováció fogadta, a tömeg egységesen a „Bring them home!”, azaz „Hozzátok őket haza!” rigmust kántálta.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) vezérigazgatója, Jonathan Greenblatt azonban nem hagyta annyiban a dolgot. „Szórakozol velem, Washington Post? Lehet, hogy törölték a posztot, de

Omer Neutra szüleinek meggondolatlan kritizálása – akik az elmúlt 287 napot azzal töltötték, hogy nem tudják, mi lett a fiuk sorsa, miután október 7-én terroristák elrabolták – továbbra is benne van a cikkükben”.

„Milyen világban találta valaki elfogadhatónak, hogy ezt egyáltalán közzétegye? És hogy a sérelmet tetézze, a cikk „helyi tisztviselőket”, azaz a gázai Egészségügyi Minisztériumot idézi, amelyet a Hamász vezet – az a terrorszervezet, amely a 10/7-i barbár mészárlást elindította, amely a jelenlegi háborúhoz vezetett” – tette hozzá Greenblatt.

Az Amerikai Zsidó Bizottság megosztott egy képernyőfotót az eredeti posztról, és azt írta: „Az izraeli-amerikai túsz, Omer Neutra szüleinek egyetlen célja van: KÉRNI, hogy kiszabadítsák fiukat a Hamász fogságából. Ez minden, amit mondaniuk kell. Hogyan kerülhetett ki ez a tweet? Szégyellje magát a Washington Post, amiért megkérdőjelezte Neutráék moralitását.”

Megrendítő képeket tettek közzé a Hamász által elrabolt izraeli katonalányokról – Neokohn

A lányok túszul ejtésének első napjaiban készültek a fotók. Csak erős idegzetűeknek!