Fő a sportszerűség: Izrael kitiltását követelik az olimpiáról a palesztinok

A palesztinok hétfőn megismételték felhívásukat, hogy tiltsák meg az izraeli sportolók részvételét a párizsi olimpián a zsidó állam Hamász elleni gázai háborúja miatt.

A Palesztinai Olimpiai Bizottság (POB) hétfőn közölte, hogy levelet küldött Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetőjének, amelyben arra kérte, tiltsa el Izraelt az olimpiától.

A POB szerint az izraeliek a gázai háborúval „megsértik az olimpiai fegyverszünetet”.

A levél kijelentette: „A palesztin sportolók, különösen a gázai övezetben élők számára megtagadták a biztonságos átjutást, és súlyosan szenvednek a folyamatos konfliktus miatt.

A POB azt is állította, hogy „körülbelül 400 palesztin sportolót öltek meg, és a sportlétesítmények lerombolása súlyosbítja a már amúgy is szigorú korlátozások alatt álló sportolók helyzetét”.

A levél emellett hivatkozik a Nemzetközi Bíróság múlt heti, nem kötelező erejű állásfoglalására is, amely Júdea és Szamária izraeli „megszállását” „jogellenesnek” nyilvánította.

Sin Bét-ügynökök fogják védeni a halálosan megfenyegetett izraeli olimpikonokat – Neokohn

Egy franciaországi zsidó vezető szerint a szélsőbaloldal „céltáblát helyezett az izraeli sportolók hátára”.

Az izraeli és palesztin delegáció hétfőn érkezett a francia fővárosba, hogy felkészüljön az eseményre.

Mielőtt elindult Franciaországba, az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke, Jael Arad a Ben-Gurion Nemzetközi Repülőtéren azt mondta, hogy a 88 fős delegáció „győzelme” a jeles sporteseményen való részvétel.

„Az első győzelmünk az, hogy itt vagyunk, hogy nem adtuk fel, és október 7-e óta több száz versenyen vettünk részt”

– mondta Arad újságíróknak.

Arad az izraeli sportolók fokozott biztonságáról is tárgyalt Párizsban.

„Nem titok, hogy ezek az olimpiai játékok egy kicsit nehezebbek mindannyiunk számára. De teljes mértékben megbízunk a biztonság megszervezésében” – tette hozzá Arad.

„Izrael állam követeinek érezzük magunkat” – mondta. „A sportolóink ​​azért vannak itt, hogy megvalósítsák álmaikat, de van egy további dimenzió is, a nemzet képviseletéé.”

Na szép: Erdogan miatt bukják az olimpiai szereplést az izraeli birkózók – Neokohn

Véget ért az izraeli birkózócsapat álma, hogy részt vegyen a nyári párizsi olimpián.