Trump közeledne a palesztinokhoz?

Donald Trump volt amerikai elnök azt írta Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének, hogy „olyan kedves”, amiért Abbász aggódó levelet küldött neki a Trump ellen elkövetett merénylet-kísérletet követően. Elemzők szerint ez egy feltűnően baráti gesztus volt Trumptól a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel való mai találkozója előtt.

„Mély aggodalommal értesültem az Ön elleni merényletkísérletről szóló hírekről, majd később megnéztem a felvételeket is” – írta Abbász hivatalos levélben Trumpnak július 14-én, egy nappal a lövöldözés után. „Az erőszakos cselekményeknek nem lehet helye a törvény és a rend világában”.

„Mahmúd – olyan kedves – köszönöm – minden rendben lesz”

– válaszolt Trump Abbász levelére. A levélváltást Trump kedd este tett közzé a közösségi médiában. „A legjobbakat kívánom, Donald Trump”.

A levelezés azért volt figyelemre méltó, mert Abbász és Trump viszonya megromlott, miután Trump elnökként elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, amit Abbász sértésnek vett.

A Netanjahu- és a Trump-kormányzat is azon dolgozott, hogy rávegyék Trumpot a Palesztin Hatóság megszüntetésére, mondván, hogy az rosszindulatú és hatástalan. A levél közösségi médiában való közzététele annak jeleként is értékelhető, hogy Trump álláspontja esetleg megváltozott – ez pedig félelmet kelt a hagyományos Izrael-párti republikánusok körében, akik egyébként teljes mértékben támogatják őt abban, hogy visszatérjen a hivatalába.

Trump posztjában megjegyezte, hogy pénteken találkozik Netanjahuval Mar-a-Lagóban.

„Alig várom, hogy pénteken találkozzam Bibi Netanjahuval, és még inkább várom, hogy elérjük a békét a Közel-Keleten!”

– állt a levélben, amelyet monogramjával, »DJT«-vel írta alá.

Netanjahu szerdán beszélt a kongresszusban, és lelkesen dicsérte mind Bident, mind Trumpot. Az izraeli kormány hangsúlyozta, hogy a terrorizmust támogató és szponzoráló Palesztin Hatóság nem tudja biztonságosan ellenőrizni a Gázai övezetet, amint Izrael háborúja véget ér a Hamász ellen.

https://neokohn.hu/2024/06/08/mar-az-arab-allamoknak-is-eleguk-van-a-palesztin-vezetesbol/