Puerto Ricó példája lehet megoldás a palesztinoknak

„Senki sem vádolja az Egyesült Államokat azzal, hogy apartheid-állam” – mondta az Egyesült Államok volt izraeli nagykövete a Knesszetben.

A novemberi amerikai elnökválasztás után Izraelnek önrendelkezési jogot kellene követelnie Júdea (Gáza) és Szamária (Ciszjordánia)  felett, és helyi autonómiát kellene felajánlania szavazati jog nélkül a palesztinoknak – mondta David Friedman, az Egyesült Államok volt izraeli nagykövete a napokban a Knesszetben – írja a JNS.

Friedman megjegyzései egy nappal azelőtt hangzottak el, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mondott az amerikai kongresszus együttes ülésén, és mintegy négy évvel azután, hogy Donald Trump korábbi elnök jóváhagyta a vitatott terület mintegy 30 százalékának a zsidó állam általi annektálását.

„Nem számít, hogy valaki hívő vagy ateista, ez a legjobb megoldás a regionális stabilitás, Izrael és minden szomszédja számára”

– mondta Friedman.

A volt amerikai nagykövet elismerte, hogy terve nem „valósulhat meg holnap”, és „a világ többi részének beleegyezésére” van szüksége. De azt mondta, hogy ez a legjobb alternatíva a kétállami megoldással szemben, amelyet ő és sok izraeli elutasít, de Washington és más országok a konfliktus ideális megoldásának tartanak.

„Ez nem az, amit Amerika, az Egyesült Nemzetek Szervezete vagy a [amerikai, ENSZ, EU és orosz közvetítőkből álló] kvartett gondol. Hanem az, amit Izrael gondol”

– mondta Friedman.

„Minél tovább halogatja Izrael ezt a kérdést, annál kevésbé fogják komolyan venni mások, amikor meghozzák a döntést” – tette hozzá.

Friedman, akinek „Egy zsidó állam” című könyve szeptemberben jelenik meg, a palesztinokkal kapcsolatos tervét a Puerto Ricó-iak helyzetéhez hasonlította, akik amerikai állampolgárok, és helyi autonómiával rendelkeznek, de nem szavazhatnak.

„Senki sem vádolja az Egyesült Államokat azzal, hogy apartheid állam” – mondta.

Friedman szerint egy ilyen lépés biztosítaná a két izraeli alaptörvény megőrzését azáltal, hogy méltóságot és szabadságot biztosítana a palesztinoknak, míg a zsidóknak – egyedülálló módon – megmaradna a zsidó államhoz való joguk.

Friedman megjegyezte, hogy a Trump által 2020-ban előterjesztett terv szerint Júdea és Szamaria 30 százaléka – vagyis a C területként ismert terület fele – izraeli fennhatóság alá került volna.

„Még a 30 százalék is bonyolult volt” – mondta.

Mégis, a Hamász október 7-i terrortámadása után a zsidók és a keresztények számára volt egy pillanat, amikor „a politika és a hit összeért” – mondta.

„Ez egy veszélyes, de egy hatalmas lehetőségekkel teli időszak”

– mondta Friedman. „A megoldások az orrunk előtt vannak”.

https://neokohn.hu/2024/03/03/hogyan-kezelne-trump-izraelt-es-gazat/