Ki lehet a likvidált terroristavezér utódja?

Iszmail Haníje szerda kora szerdán Teheránban elkövetett, széles körben Izraelnek tulajdonított merénylete egy olyan időszakban történik, amikor a Hamász meggyengült, rendkívüli nyomás alatt áll, mióta a gázai háború közel 10 hónapja kezdődött, a csoport október 7-i, Dél-Izrael elleni nagyszabású támadása után.

„Az ügy nincs terítéken” – mondta egy Hamász-tisztviselő az Associated Pressnek névtelenséget kérve, amikor a Haníje leváltásának folyamatáról kérdezték.

Haníje a palesztin terrorcsoport politikai irodáját vezette, helyettese Szaleh Arouri volt, aki maga is meghalt egy januári bejrúti izraeli csapásban, és automatikusan ő lett volna az utód. Arouri halála óta üres maradt posztja.

A csoport legfőbb tanácsadó testülete, az ún. Sura-tanács várhatóan hamarosan összeül, valószínűleg Haníje katari temetése után, hogy megnevezze az új utódot. A tanács tagjai titkosak, de a csoport gázai, ciszjordániai és Gázán kívül működő regionális csoportjait, valamint az Izraelben bebörtönzött terroristákat képviselik.

Haníje egyik helyettese Zaher Jabarin volt, akit a terrorcsoport „vezérigazgatójának” neveztek, mivel fontos szerepet játszik a csoport pénzügyeinek kezelésében, és jó kapcsolatai vannak Iránnal.

Hani al-Maszri, a palesztin szervezetek szakértője szerint a választás most valószínűleg Khaled Mashaal, a Hamász veterán tisztviselője és korábbi vezetője, valamint Khalil al-Hajja, befolyásos Hamászos, Haníje egyik bizalmasa között dől el.

A döntés nem könnyű. A Hamász új politikai vezetőjének el kell majd döntenie, hogy folytatja-e a harcot Izrael ellen, és lényegében gerilla- és földalatti csoporttá válik-e, vagy olyan vezetőt választ, aki politikai kompromisszumokat tud kínálni – ami ebben a szakaszban nem valószínű opció.

Mashaal, aki 2017-ig vezette a csoportot, politikai és diplomáciai tapasztalattal rendelkezik, de Iránnal, Szíriával és a Hezbollahhal megromlott a viszonya az arab tavasz 2011-es tüntetéseinek támogatása miatt. Amikor 2021-ben Libanonban járt, a Hezbollah vezetői állítólag nem voltak hajlandók találkozni vele. Mashaal azonban jó kapcsolatokat ápol Törökországgal és Katarral, és másoknál kevésbé szélsőséges figurának számít.

Mahmúd Abbász palesztin vezető szombaton felhívta őt, hogy részvétét fejezze ki Haníjje meggyilkolása miatt.

Yahya Szinwar, a gázai háborút vezető Hamász nagyhatalmú katonai vezetője a spektrum másik végén áll, és nem valószínű, hogy támogatná Mashaal kinevezését.

Al-Hajja, akárcsak Haníjje, száműzetésben élő, eredetileg gázai származású, jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező prominens vezető.

A Hamász régóta tisztes távolságot tart az Irán vezette „ellenállási tengellyel”, mivel a 2011 márciusában kezdődött szíriai polgárháború során támogatta a Bassár Asszad szíriai elnök elleni ellenzéket.

Az elmúlt években azonban a Hamász javítani kezdte kapcsolatait Iránnal, és kibékült Aszaddal.

Al-Hajja vezette azt a küldöttséget, amely 2022-ben Szíriába utazott, és találkozott Aszaddal, ezen kívül jó kapcsolatokat ápol Iránnal, Törökországgal és a Hezbollahhal is.

„Olyan, mint Haníje, aki kiegyensúlyozott és rugalmas volt, és egyik oldal sem látta problémásnak a vezetését”

– mondta al-Maszri.

A csoport vezetőjének szerepe fontos a Hamász palesztin területeken kívüli szövetségeseivel való kapcsolattartás szempontjából, és a választást valószínűleg befolyásolják majd a csoport következő napokban meghozott döntései.

Al-Maszri szerint bármilyen választásnak ideiglenesnek kell lennie, amíg nem tartanak választásokat a politikai irodában. Ezekre idén került volna sor, de a háború miatt ez meghiúsult.

A Hamász vezetőségi ülését az is megnehezítheti, hogy megpróbálják elérni Szinwart, aki továbbra is befolyásos személy, és akivel konzultálni fognak a választásról, viszont Szinwar aki október 7-e óta a Gázai-övezet alatt alagútrendszerben bujkál.

Egy harmadik lehetséges jelölt, mondta al-Maszri, Nizar Abu Ramadan, aki Szinwar kihívója volt a gázai vezetői posztért, és akit Mashaalhoz közel állónak tartanak — írja a Times of Israel.

Izrael hallgat, Irán bosszút esküdött, az oroszok és palesztinok már gyászolnak – Neokohn

Befutottak a Hamász vezetőjének likvidálását követő első nyilatkozatok. Mutatjuk a nemzetközi reakciókat!