Diplomaták versenyfutása a közel-keleti háború megakadályozásáért

A Financial Times beszámolója szerint amerikai és uniós diplomaták sürgős megbeszéléseket folytatnak, hogy meggyőzzék Teheránt: vagy ne válaszoljon, vagy szimbolikus akciót hajtson végre Izrael ellen a legutóbbi likvidálások után.

Az amerikai és az uniós diplomaták sürgős megbeszéléseket folytatnak a Közel-Keleten, megpróbálják elhárítani a teljes körű, regionális háború veszélyét a Hezbollah magas rangú parancsnokának, Fuad Shukrnak Bejrútban és a Hamász politikai irodavezetőjének, Iszmail Haníjehnek Teheránban történt likvidálása után – jelentette a Financial Times.

Enrique Mora, az EU egyik legmagasabban rangidős diplomatája szerdán megbeszéléseket folytatott tisztviselőkkel az iráni fővárosban Haníje teheráni meggyilkolása után, miközben Brett McGurk, a Fehér Ház közel-keleti ügyekben illetékes legmagasabb rangú tisztviselője a jelentés szerint Szaúd-Arábiában folytatott megbeszéléseket.

A tisztviselők szerint a megbeszélések középpontjában az állt, hogy meggyőzzék Teheránt, hogy vagy ne válaszoljon, vagy végezzen szimbolikus akciót, miután izraeli diplomaták azt mondták nyugati tárgyalópartnereiknek, hogy hadseregük nem tervez további műveleteket.

„Tegnap este óta mindenki nyomást gyakorol Teheránra, hogy ne válaszoljon és fékezze meg a dolgot”

– mondta egy nyugati diplomata, aki részt vett a tárgyalásokon.

Szerdán a The New York Times arról számolt be, hogy Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője utasította országát, hogy indítson közvetlen csapást Izrael ellen megtorlásul a Hamász politikai irodavezetőjének, Iszmail Haníje teheráni likvidálásáért.

Három iráni tisztviselő, köztük az Iszlám Forradalmi Gárda két tagja elmondta a lapnak, hogy Khamenei az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács rendkívüli ülésén adta ki a parancsot a likvidálást követő reggelen.

Mora, aki az EU külügyi szolgálatának politikai igazgatója és főtitkárhelyettese, nagy tapasztalattal rendelkezik az Iránnal a nukleáris programjáról folytatott tárgyalások terén, és a Financial Times szerint éppen Teheránban tartózkodott az új elnök, Maszúd Peszeszkian beiktatásán, amikor Haníjét likvidálták.

„Mora arra használta fel a Teheránban hivatalba lépő iráni kormány tisztviselőivel folytatott megbeszéléseket, hogy közvetítse az EU álláspontját az Iránnal kapcsolatos valamennyi aggasztó kérdésben”

– mondta Peter Stano, az EU külügyi szóvivője.

A Biden-kormányzat szerdán sürgős konzultációkat folytatott Izraellel, valamint más, Iránnal szemben befolyással bíró szövetségesekkel és partnerekkel, hogy megpróbálja visszarántani valamennyi felet a konfliktus széléről.

McGurk, aki szerdán Szaúd-Arábiában járt egy korábban tervezett út keretében, legközelebb Kairóba utazik, hogy további tárgyalásokat folytasson a gázai háborúval kapcsolatban.

A Fehér Ház szerdán igyekezett kicsinyelni a teljes körű háború valószínűségét.

„Nem hisszük, hogy az eszkaláció elkerülhetetlen, és nincs jele annak, hogy az eszkaláció küszöbön állna”

– mondta újságíróknak John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok továbbra is tűzszüneti megállapodásra törekszik.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt előzetes tudomása a Haníje elleni csapásról, és nem is vett részt benne.

Netanjahu: Nagy árat fizettettünk az iráni proxykkal, de óvatosnak kell lennünk – Neokohn

„A háború kezdetétől fogva világossá tettem, hogy a gonosz tengelye, Irán ellen harcolunk” – mondta az izraeli miniszterelnök.