Biológiai férfivel kellett volna megküzdenie a női bokszolónak

Ismét a nemek összekavarására ráirányítja a sportot követők figyelmét a párizsi olimpia, miután két biológiai férfi is nők ellen indul a bokszringbe. A 25 éves algír Imane Khelif szombaton a női 66 kg-osok negyeddöntőjében küzd majd, miután csütörtöki elődöntős ellenfele, az olasz Angelina Carini kevesebb mint egy perc után feladta a küzdelmet. A 28 éves tajvani tajvani Lin Yu-ting pedig pénteken lép ringbe a női 57 kg-osok 16 közé jutásért szintén nő ellen annak dacára, hogy mindketten biológiai férfiak.

A nemekkel kapcsolatos vita tavaly óta söpör végig a boksz világában, amikor mindkét biológiailag férfia sportolót kizárták az újdelhi világbajnokságról, miután éremre esélyesek voltak, de megbuktak egy alkalmassági vizsgálaton.

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (IBA), a világbajnokság szervezője akkor azt mondta, hogy azokat a sportolókat, akik „nőknek adták ki magukat”, olyan tesztek alapján zárták ki, amelyek kimutatták, hogy „XY kromoszómájuk van”. (A nőknek jellemzően XX kromoszómapárjaik vannak, a férfiaknak pedig jellemzően XY kromoszómapárjaik. Sem Khelif, sem Lin soha nem azonosította magát férfiként, transzneműként vagy interszexuálisként – ami a férfi és női nemi jellegzetességekkel egyaránt rendelkező emberekre utal).

A 2024-es nyári játékokra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) többször is megerősítette Khelif és Lin jogosultságát.

„A 2024-es párizsi olimpiai játékok ökölvívótornáján részt vevő valamennyi sportoló megfelel a verseny jogosultsági és nevezési szabályainak, valamint a vonatkozó orvosi előírásoknak”

– áll a NOB hétfői közleményében.

„Ezek a sportolók már sokszor, sok éven át versenyeztek – nem hirtelen érkeztek” – mondta Mark Adams, a NOB szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

Az IBA szerdán közleményben bírálta a NOB-ot a „jogosultsági kritériumok következetlen alkalmazása” miatt, és megismételte, hogy Khelif és Lin „versenyelőnyben van más női versenyzőkkel szemben” az általuk elvégzett tesztek eredményei alapján.

„A NOB eltérő szabályozása ezekben az ügyekben, amelyekben az IBA nem érintett, komoly kérdéseket vet fel mind a verseny igazságosságával, mind a sportolók biztonságával kapcsolatban”

– mondta a szervezet.

Mivel Khelif a csütörtöki előfutamban az olasz Angela Carini ellen lépett volna szőnyegre, az ANSA olasz hírügynökség szerint az olasz kormány tisztviselői is panaszt tettek.

„Meglepő, hogy nemzetközi szinten nincsenek bizonyos, szigorú, egységes kritériumok, és hogy az olimpián, egy olyan eseményen, amely a sportszerűséget szimbolizálja, felmerülhet a gyanú, és sokkal több mint a gyanú, hogy az egyik versenyző tisztességtelen és potenciálisan veszélyes versenyen vesz részt”

– mondta Eugenia Roccella családügyi és esélyegyenlőségi miniszter. Csütörtökön Angelina Carini nagyjából az összecsapás 10. másodperce után fel is adta a küzdelmet a biológiai férfi Khalef ellen.

FairPlayForWomen on X (formerly Twitter): „Angela Carini (blue, female) abandons fight against Imane Khelif (red, male) a few minutes into fight /1 pic.twitter.com/yOIvZkDaow / X”

Angela Carini (blue, female) abandons fight against Imane Khelif (red, male) a few minutes into fight /1 pic.twitter.com/yOIvZkDaow

Khelif és Lin hazája – és honfitársai – kiálltak mellettük. Az Algériai Olimpiai Bizottság a héten elítélte a Khelif elleni „rosszindulatú és etikátlan” támadásokat, és közölte, hogy „minden szükséges intézkedést megtett a védelmére”.

„Ezek a hazugságokon alapuló rágalmazási kísérletek teljesen tisztességtelenek, különösen egy olyan kritikus időszakban, amikor Khelif az olimpiai játékokra, pályafutása csúcspontjára készül”

– áll a közleményben.

Lai Ching-te tajvani elnök szóvivője pedig csütörtökön az X-en közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy Lin „hihetetlen erőt mutatott, legyőzte a kétségeket, hogy tisztességesen versenyezzen a világ színpadán.

Elszántsága inspirálja a nemzetet!”

Lin, akit odahaza a nemi sztereotípiák megtöréséért üdvözöltek, a múlt héten azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy nem akarja felhívni magára a figyelmet azzal, hogy rövidre vágja a haját. „Valójában csak önmagam vagyok” – mondta. „Ha hosszú hajat viselnék, túl sok időt kellene töltenem a hajam ápolásával, és nem lenne időm pihenni a reggeli és délutáni edzések között. Hogyan tudnék így jól teljesíteni?”

Edzője azt is elmondta, hogy Lint frusztrálták a közösségi médiában olvasható sértések és kritikák, de Lin hangsúlyozta: „A ringben nyújtott teljesítményemre akarok koncentrálni. … Csak annyit tehetek, hogy felkészülök, és megpróbálok mindent megtenni, hogy figyelmen kívül hagyjam, mit mondanak a gyűlölködők”.

A maga részéről Khelif, aki az év elején lett az UNICEF nagykövete, azt mondta, arra a képességére a legbüszkébb, hogy le tudta küzdeni az akadályokat, beleértve azt is, hogy sikereket ért el egy olyan sportágban, amelyben az apja nem helyeselte, hogy a lányok részt vegyenek. „Az az álmom, hogy aranyérmet nyerjek” – mondta márciusban, hozzátéve, hogy

„Különösen a lányokat szeretném inspirálni.”