Óriási különbséggel kaphatott ki a venezuelai diktátor Amerika szerint

Az Egyesült Államok kormánya csütörtökön közleményben közölte, hogy alapos vizsgálata után elmondható, hogy Edmundo González Urrutia venezuelai ellenzéki vezető legyőzte Nicolás Maduro szocialista diktátort a közelmúltbeli elnökválasztáson.

A bejelentés azután történt, hogy Venezuela kirakat-választása miatt kitört zavargásokban a rendfenntartók eddig legalább 17 tüntetőt megöltek és több százakat letartóztattak.

Több mint 12 millió venezuelai szavazott a választáson, amelyet a Maduro által ellenőrzött Nemzeti Választási Tanács (CNE) irányított.

„A CNE Nicolás Madurot gyorsan az elnökválasztás győztesének nyilvánította, minden bizonyíték nélkül” – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében.

„A CNE még mindig nem tette közzé a bontott adatokat vagy a szavazatszámlálási íveket, annak ellenére, hogy a venezuelaiak és a nemzetközi közösség többször felszólította erre”.

Független megfigyelők szerint az, hogy a CNE megtagadta a választókerületi szintű hivatalos eredmények közlését, más súlyos szavazási szabálytalanságok mellett, rombolta a CNE hitelességét.

„Eközben a demokratikus ellenzék közzétette a Venezuela-szerte közvetlenül a szavazóhelyiségekből kapott szavazólapok több mint 80 százalékát” – mondta Antony Blinken külügyminiszter.

„Ezek a számlálóívek azt mutatják, hogy Edmundo González Urrutia kapta a legtöbb szavazatot ezen a választáson, méghozzá behozhatatlan különbséggel.”

A venezuelai választásokról olyan felvételek is nyilvánosságra kerültek, melyeken álarcos csoportok fegyverrel rontanak be szavazóhelyiségekbe és viszik el a szavazóíveket gyűjtő dobozokat.

A népnek elege lett a diktatúrából: zavargások törtek ki Venezuelában – Neokohn

Sokaknál betelt a pohár, miután Nicolas Maduróék elcsalták a választásokat.