Hónapokkal előre megtervezte Izrael a Hamász-terrorvezér likvidálását

Amerikai tisztviselők szerint Izrael áll Iszmail Haníje Hamász-vezér meggyilkolása mögött, amelyet közel-keleti források szerint hónapokig terveztek; a jelentés szerint Izrael csak az akció után tájékoztatta az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

Mesterien kivitelezhetett titkosszolgálati munka eredménye lehet Iszmail Haníje és testőre halálát okozó robbanás megszervezése, melyet egy precíz, távirányítású bomba okozott, amit mintegy két hónappal ezelőtt csempésztek be a Hamász-vezető szobájába abban a teheráni vendégházban, ahol a Hamász-vezér meg szokott szállni – jelentette csütörtökön a The New York Times.

Az írás egy amerikai és hét közel-keleti tisztviselőt idézett, köztük az iráni Iszlám Forradalmi Gárda két tagját. Ez ellentmondott a korábbi jelentéseknek, köztük az iráni Forradalmi Gárda Tasnim hírügynökségének, amely szerint egy drónról indított rakéta végzett Haníjével. A jelentés az Egyesült Államok és a Közel-Kelet tisztviselőit is idézte, akik azt mondták vagy úgy értékelték, hogy Izrael állt a robbanás mögött.

A Times által idézett három iráni tisztviselő szerint a merénylet „óriási szégyen” az IRGC számára, amely a vendégházat üzemelteti, ahol Haníje és más protokoll-vendégek szoktak tartózkodni.

Haníje az újonnan megválasztott iráni elnök, Maszúd Pezseskian beiktatására érkezett Teheránba. Jeruzsálem sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a merényletet, de Irán bosszút esküdött Izraelen.

A Times által idézett Forradalmi Gárda-tisztviselők megjegyezték, hogy bár a robbanás összetörte az ablakokat, és leomlott a ház falainak egy része, magában az épületben minimális kár keletkezett. A New York Times szerint a károk korlátozott mértékét az újság által megvizsgált fényképek is alátámasztották.

A Times szerint ez azt jelzi, hogy a robbanást valószínűleg nem rakétacsapás okozta, ahogy arról korábban beszámoltak. Egy rakéta ráadásul nehezen tudta volna áttörni Irán légvédelmét

– írta az újság.

A robbanás nem okozott súlyos károkat a Haníje szobája melletti helyiségben sem, amelyben a palesztin Iszlám Dzsihád palesztin vezetője, Ziad Nakhaleh tartózkodott – mondta két iráni tisztviselő a Timesnak. Az újság szerint ez „precíz tervezésre” utalt Haníje megcélzásakor.

Irán bosszút esküdött, Amerika is készenlétben – Neokohn

Feszült a helyzet, miután egy Izraelnek tulajdonított precíziós csapásban Teheránban likvidálták a Hamász terrorvezérét.

Közel-keleti tisztviselők a Timesnak elmondták, hogy a robbanás pontosságához hónapokig tartó tervezésre és kiterjedt megfigyelésre volt szükség.

Két iráni tisztviselő azt mondta, hogy nem tudják, hogyan és mikor csempészhették be a bombát Haníje szobájába, bár öt közel-keleti tisztviselő szerint nagyjából két hónappal ezelőtt helyezhették el.

A Times szerint több közel-keleti tisztségviselő azt mondta, hogy „izraeli hírszerzési tisztviselők közvetlenül a művelet után tájékoztatták az Egyesült Államokat és más nyugati kormányokat a művelet részleteiről”.

A jelentés azt is elmondta, hogy több amerikai tisztségviselő arra a „következtetett”, hogy Izrael felelős a merényletért.

A Times által idézett Forradalmi Gárda-tagok szerint a találat pontossága arra a távirányítású fegyverre emlékeztetett, amellyel a Moszad egyik csapata 2020-ban megölte Mohszen Fakhrizadeh vezető iráni atomtudóst. Az öt közel-keleti tisztségviselő szerint a Haníje halálát okozó robbanószerkezetet távolról robbantották fel.

A vendégház az iráni Forradalmi Gárda Nesát nevű táborában található Teherán egyik jómódú északi negyedében.

A tábort állítólag elvonulásokra, titkos találkozókra és olyan „prominens vendégek” elhelyezésére használják, mint Haníje.

A jelentés szerint a tábor egészségügyi személyzete a bomba felrobbanása után, helyi idő szerint hajnali 2 óra körül Haníje szobájához sietett, és a helyszínen halottnak nyilvánították. A testőrét is halottnak nyilvánították, miután megpróbálták újraéleszteni.

A Hamász vezető tisztségviselője, Khalil Al-Hjjaa is a helyszínre érkezett, ahol látta Haníje holttestét – mondta a Timesnak az öt közel-keleti tisztségviselő.

A három iráni tisztviselő elmondta, hogy Iszmail Ghaani tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz erőinek parancsnokát azonnal értesítették a robbanásról. Ő ébresztette fel Irán legfőbb vezetőjét, Ali Khamenei ajatollahot, és értesítette Haníje haláláról.

Izrael megfogadta, hogy megöli Haníját és a Hamász más vezetőit, miután a gázai terrorcsoport október 7-én pusztító támadást intézett Izrael ellen, amelyben 1 200 ember halt meg, és 251 embert ejtettek túszul.

A Haníje elleni találat egy hónappal azután történt, hogy egy izraeli légicsapás a Gázai övezet középső részén fekvő Khan Júniszban eltalálta a Hamász katonai vezetőjét, Muhammad Deifet, akinek halálát a hadsereg csütörtökön megerősítette.

Néhány órával azután, hogy Izrael megölte a Hezbollah legmagasabb rangú parancsnokát, Fuad Shukrt egy rakétacsapásban, amelyért Izrael vállalta a felelősséget Bejrútban. Izrael szerint az Egyesült Államok által is körözött Shukr volt a felelős a Hezbollah rakétatámadásáért, amely szombaton 12 gyermek halálát okozta Majdal Samsz drúz faluban.

A zsidógyilkosoknak meg kell fizetniük – Neokohn

Kritikusok szerint a zsidógyilkosok halála csak ront a helyzeten. Ám a béke csak a terroristák teljes veresége után lehetséges.