Nemzeti gyásznapot tartottak Törökországban a megölt Hamász-vezér tiszteletére

Az izraeli török nagykövetség pénteken félárbocra eresztette zászlaját tel-avivi épületén.

A lépés része volt annak a gyásznapnak, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnök hirdetett meg Iszmail Haníje Hamász-vezető likvidálása miatt.

Világszerte más török nagykövetségek is hasonlóan cselekedtek, de Izraelben ezt különösen provokatívnak tartották, tekintettel Haníje szerepére a több száz izraeli halálát okozó terrortámadások szervezésében.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy beidézte a török nagykövethelyettest, hogy szigorú megrovásban részesítse a zászlóleengedés miatt.

„Izrael nem fogja eltűrni a gyász kifejezését egy olyan gyilkos iránt, mint Iszmail Haníje, aki az október 7-i atrocitásokért felelős Hamász terrorszervezetet vezette. Haníje és társai még hálaimát is tartottak és sok sikert kívántak a gyilkosoknak, miközben a televízióban nézték a szörnyű jeleneteket. Ha a nagykövetség munkatársai gyászolni akarnak, akkor

menjenek Törökországba, és gyászoljanak urukkal, Erdogannal, aki támogatja a Hamászt és annak gyilkos akcióit”

– mondta Katz.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a török nagykövet kiutasítására szólított fel, noha a nagykövet a konfliktus kezdetekor már elhagyta Izraelt.

„A török nagykövetségen Izraelben a zászló leengedése Haníje „tiszteletére” pontosan mutatja, hogy mit gondolnak rólunk. Felszólítom a külügyminisztert és a miniszterelnököt, hogy hívják be a török nagykövetet meghallgatásra, mielőtt kiutasítják az országból” – mondta Ben-Gvir.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Geert Wilders: „Teljesen őrült” az Izrael megtámadásával fenyegetőző Erdogan – Neokohn

A holland politikus szerint nincs helye a NATO-ban az iszlamofasiszta török elnöknek.