Napi Anglia: Saját felvonulást tartanak a Brighton Pride-ról kitiltott zsidók

A szervezők közölték a Jewish and Proud nevű csoporttal, hogy „nem felelnek meg a kritériumoknak”.

A zsidó LMBT+ közösség tagjai felháborodásukat fejezték ki a Brighton & Hove Pride döntése miatt, amely kizárta a csoportot a hétvégi felvonulásról.

A Jewish and Proud közölte, hogy ezért egy, a Pride-felvonuláshoz közeli területen gyülekeznek és ünnepelnek majd.

Annak ellenére, hogy a Brighton & Hove Pride májusban még elfogadta a Jewish and Proud jelentkezését, és ideiglenes helyet foglalt le a csoport számára a felvonuláson, később bejelentette, hogy a csoport jelentkezését nem hagyták jóvá, mondván, hogy a csoport „nem felel meg a Pride közösségi felvonulás egyértelmű céljainak, azaz a helyi LMBTQI+ közösségek képviseletének, népszerűsítésének és ünneplésének kritériumainak”.

A Jewish and Proud szóvivője a JC-nek elmondta: „Az első találkozó a [Brighton & Hove Pride-dal] nagyon pozitív volt, és nagyon optimistán távoztunk. Azt mondták, hogy nagyon örülnek, hogy megkapták a jelentkezésünket, és azt mondták, hogy egy kedves csoport leszünk, akik csatlakozhatnak a felvonuláshoz. Beszéltünk a logisztikáról, a biztonságról, minden rendben lévőnek tűnt.”

A Brighton & Hove Pride szervezői ezután felhívták a Jewish and Proud-ot, hogy további részleteket kérjenek, és kérték egy második találkozó összehívását, amely „katasztrofálisnak és hihetetlenül fájdalmasnak” bizonyult – mondta a Jewish and Proud szóvivője.

„Az egész idő alatt újra és újra piszkálódtak, mindenen, amin csak tudtak.

Elkezdték azt mondani, hogy nem biztos, hogy tudnak nekünk helyet ajánlani, mert a Jewish and Proud nem felel meg a kritériumoknak, de nagyon lazán fogalmaztak arról, hogy ez mit jelent, és soha nem voltak konkrétumok”.

Kitiltották az izraelieket a San Franciscó-i Pride-ról – Neokohn

Míg a rendezvény szervezői megtagadták az izraeliek felvonulását, üdvözölték a palesztinbarát csoportok részvételét.

„Könyörögtem nekik, mondván, hogy 50-100 zsidó LMBT+ emberünk van, akik fel akarnak vonulni.

Kifejeztük, hogy milyen fájdalmas volt sokaknak a zsidó LMBT+ közösségben október 7-e, hogy elárulva érzik magukat a saját közösségük által, és hogy elvesztették barátaikat”.”

A Jewish and Proud azt mondta, hogy könyörögtek a felvonulás szervezőinek, hogy „segítsenek nekünk fellépni az antiszemitizmus ellen, álljanak ki a zsidó közösség mellett ezekben az időkben, amikor az antiszemitizmus növekszik az egyetemeken és a médiában. A találkozón sírva fakadtunk.

Szó szerint könyörögtem nekik, de nemet mondtak. Megdöbbentő és fájdalmas volt, ahogyan velünk bántak”.

A szóvivő hozzátette: „Ezen a hétvégén nem fogunk hallgatni. A pólónkon a ‘szeretet’ szó szerepel, és ez lesz a célunk. Zenélni fogunk, és a transzparensünkön az áll: ‘Nincs büszkeség az antiszemitizmusban”.

Elmondták, hogy a zsidó küldöttség tagjai – akik közül néhányan várhatóan még Manchesterből is eljönnek – a Pride zászlót fognak vinni egy sárga csíkkal, hogy emlékezzenek a Gázában még mindig fogva tartott több mint 115 túszra,

valamint izraeli zászlókat fognak kitűzni, hogy ellensúlyozzák a „tengernyi palesztin zászlót”, amire számítanak.

„A gondolat, hogy a Pride-on egy tengernyi palesztin zászló közepette veszünk részt, ahol egyáltalán nincsenek jelen izraeli zászlók, miközben a valóságban, ha valaki melegként a Közel-Keleten él, Izrael az egyetlen hely, ahol lenni akar, nagyon rossz és kirekesztő érzés” – tette hozzá a szóvivő.

Budapest Pride-résztvevő: Az izraeli túszok ötcsillagos ellátást kaptak Gázában – Neokohn

Az egyik meginterjúvolt palesztinpárti nő szerint a Hamász „csak le akarja állítani a népirtást”. Videó.

Videó: így skandálták a budapesti Prideon a „Free, free Palestine”-t – Neokohn

Az izraeli zászlós résztvevők össze is szólalkoztak a palesztinpárti csoporttal.