Beismerte az ENSZ: Kilenc munkatársuk vett részt az október 7-i mészárlásban

Az Egyesült Nemzetek Szervezete hétfőn bejelentette, hogy a botrányoktól sújtott UNRWA szervezet kilenc munkatársa „részt vehetett” az október 7-i Hamász terrortámadásban.

Az ENSZ Belső Felügyeleti Szolgálata (OIOS) végezte a hónapokig tartó tényfeltáró vizsgálatot Izrael állításai nyomán, miszerint az UNRWA több alkalmazottja részt vett az október 7-i atrocitásokban. A vádak hatására 16 ország függesztette fel az UNRWA-nak, az ENSZ kizárólag palesztinokat segélyező és szociális szolgáltatásokat nyújtó ügynökségének nyújtott támogatást, amelyet régóta bírálnak a gázai terrorcsoportokkal való közvetlen kapcsolatai és az iskoláiban folyó erőszakra való uszítás miatt.

Az Egyesült Államok kivételével azóta valamennyi ország újraindította az UNRWA támogatását.

Az OIOS bejelentette, hogy 19 UNRWA-alkalmazottal szembeni állítást vizsgált meg, és közülük 10-et elutasított, köztük kilencet elégtelen bizonyítékok miatt, egyet pedig bizonyítékok hiányában.

„A fennmaradó kilenc esetet illetően az OIOS által beszerzett bizonyítékok arra utaltak, hogy az UNRWA munkatársai részt vehettek a 2023. október 7-i fegyveres támadásokban”

– írta közleményében az ENSZ. „Ezen személyek munkaviszonyát az ügynökség érdekében megszüntetik”.

Sem az OIOS-nak, sem az ENSZ egészének nincs hatásköre arra, hogy vádat emeljen, „de fegyelmi szankciókat szabhat ki a szabálysértések miatt, vagy más adminisztratív intézkedéseket hozhat a szervezet zavartalan működésének biztosítása érdekében” – áll az ENSZ közleményében.

Izrael eredetileg egy tucatnyi UNRWA-alkalmazott ellen emelt vádakat, amelyek száma idővel egyre csak nőtt. Az OIOS január 29-én kezdte meg a vizsgálatot – három nappal azután, hogy az UNRWA először kapott vonatkozó információkat az izraeli hatóságoktól. Az UNRWA akkoriban bejelentette, hogy valamennyi vádlott munkaviszonyát megszüntette, bár legalább egy személy ekkor már elhunyt.

A múlt hónapban Izrael egy további listát küldött 108 olyan alkalmazott nevével, akik szerinte kapcsolatban állnak terrorista csoportokkal, bár ők nem voltak az OIOS vizsgálatának részei.

„Az ENSZ-vizsgálat, amely kizárólag 19 UNRWA-alkalmazottra összpontosított, szégyenletes”

– írta közleményében Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete. „Túl kicsi, túl későn – figyelmen kívül hagyva az ügynökség több ezer alkalmazottját, akik különböző mértékben részt vettek a Hamász terrortevékenységében”.”

Az ENSZ hétfőn közölte, hogy az OIOS nyomozói Izraelben találkoztak izraeli tisztviselőkkel, „hogy megkapják és áttekintsék az izraeli hatóságok birtokában lévő információkat”.

Az OIOS azt állította, hogy Izrael fizikai formában nem adta át az állításait alátámasztó információkat, így „nem tudta függetlenül hitelesíteni a rendelkezésére bocsátott információk nagy részét”, bár ezeket az információkat felhasználta „a vizsgálathoz való tájékoztatáshoz”.

Az OIOS munkatársai azért is ellátogattak Ammánba, hogy „megszerezzék és felülvizsgálják az UNRWA birtokában lévő, a vizsgálat szempontjából releváns információkat, beleértve az UNRWA személyzetére és az UNRWA műveleteire vonatkozó információkat”.

Ezen túlmenően a Bizottság átnézte az e-maileket, az UNRWA járműveire vonatkozó információkat, valamint egyéb információkat és adatokat, és további, meg nem nevezett országokat keresett meg a vizsgálathoz kapcsolódó további információkért.

Az OIOS „nem találkozott az UNRWA érintett munkatársaival és a lehetséges tanúkkal, hogy interjúkat készítsen és vallomásokat vegyen fel” a biztonsági és védelmi szempontok miatt.

Legalábbis néhány esetben azonban kérte és biztosította a vádlottak videofelvételen rögzített vallomásait egy sor meghatározott kérdésre. Az egyik esetben a vádlott munkatárs „saját akaratából videofelvételt készített, amelyen általánosságban tagadta az ellene felhozott vádakat”.

Az OIOS-jelentés egy példánya António Guterres ENSZ-főtitkár kezében van, a megállapítások és következtetések összefoglalójával együtt. Az ENSZ közleménye szerint a jelentés nem kerül nyilvánosságra, bár kérésre a tagállamok rendelkezésére bocsátható, valószínűleg szerkesztett formában.

Már megint hazudik az ENSZ: Izrael műholdképekkel cáfolja a sóhivatal vádjait – Neokohn

A nemzetközi szervezet gázai számait is utolérte a brutális infláció.

Gilad Erdan szerint a világszervezet „még mindig nem hajlandó elismerni a valóságot”, és bírálta Guterrest, amiért az UNRWA gázai irodáját 2023-ban kitüntetéssel jutalmazta.

„A főtitkárnak le kell mondania, az UNRWA-t pedig be kell zárni”

– írta. „Izraelnek gyorsan cselekednie kell, hogy betiltsa az UNRWA-t, terrorszervezetnek nyilvánítsa, vezetőit kiutasítsa Izraelből, és megtagadja tőlük a további belépést”.

A Knesszetben folyamatban van egy olyan törvényjavaslat, amelynek elfogadása esetén betiltanák az UNRWA jeruzsálemi tevékenységét, és terrorszervezetnek nyilvánítanák, valamint megfosztanák az ENSZ Izraelben dolgozó alkalmazottait diplomáciai kiváltságaiktól és mentességeiktől.

Nadav Shoshani alezredes, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője elmondta, hogy az OIOS vizsgálatának eredményei eloszlatják azokat a kritikákat, amelyek szerint Izrael kitalálta a vádakat. Az X-en tett nyilatkozatában azt mondta, hogy a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az UNRWA kilenc dolgozója „részt vehetett az izraeliek megerőszakolásában és megölésében az október 7-i mészárlás során”.

Hozzátette, hogy az UNRWA

„hivatalosan is új mélypontra süllyedt, és itt az ideje, hogy a világ lássa az igazi arcukat”.

Az Amerikai Zsidó Bizottság kijelentette, hogy „felháborítónak tartja azt a megállapítást, hogy kilenc UNRWA alkalmazott „nagy valószínűséggel” részt vett a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásaiban, ami arra kényszeríti az ENSZ főtitkárát, hogy megszüntesse a munkaviszonyukat”.

„Az UNRWA-nak új eljárásokat kell kialakítania alkalmazottainak felvételére, hogy biztosítsa, hogy nem állnak kapcsolatban a Hamásszal és más terrorszervezetekkel, vagy nem szimpatizálnak velük” – írta az AJC. „Megismételjük felhívásunkat az UNRWA alapvető reformjaira, amelyek visszaterelik ezt az ügynökséget eredeti megbízatásának teljesítéséhez, amely nem politikai, hanem humanitárius jellegű.”

A ENSZ statisztikái szerint 10 ezer (!) gázai civil támadt fel egy hónap alatt – Neokohn

A nemzetközi sóhivatal a „háborús ködöt” okolja a halott gázai civilek számának elszámolásáért.