Folyamatosan erősödik Netanjahu pártja

Az új felmérés szerint a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Likud pártja két mandátummal vezet a Beni Ganz által vezetett Nemzeti Egység párt előtt, ugyanakkor, amennyiben a felmérések eredménye igaz, úgy egyik fél sem lenne képes jelenlegi állapotban kormányképes koalíciót kötni.

A Hamász elleni háború október 7-i kezdete óta először fordult elő, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Likud pártja megelőzte a Beni Ganz vezette Nemzeti Egység pártot, és visszaszerezte a Knesszet legnagyobb pártjának pozícióját.

A Lazar Research által a Maariv napilap számára készített új felmérés szerint, ha ma tartanák a választásokat, a Likud párt 22 helyet szerezne a 120 tagú Knesszetben, melyet a Nemzeti Egység párt követne 20 mandátummal.

A Knesszet harmadik legnagyobbja az Ávigdor Liberman által elnökölt, jellemzően az oroszajkú lakosságot képviselő Jiszráél Bejtenu lenne 15 mandátummal, amelyet a centrista, Jáir Lapid által vezetett Jes Átid követne 13 mandátummal.

A kisebb pártok közül a szefárd-haredi Sász és az Itamár Ben Gvir által vezetett Ocmá Jehudit 10-10, míg a Demokraták néven ismert baloldali koalíció  (a Munkapárt és Merec szövetsége) 9 mandátumot szereznének. Az askenáz-haredi Egyesült Tórai Judaizmus (UTJ) hét mandátumhoz jutna.

A Knesszet arab pártjai, a Hadas-Táál és a Ráám (Egyesült Arab Lista) egyenként öt mandátumot szereznének, őket követné a Vallásos Cionizmus négy mandátummal.

Blokkokra osztva a jelenlegi koalíciós pártok 53, míg az ellenzéki pártok 57 mandátumot szereznének. A fennmaradó 10 mandátum az arab pártoké lenne, amelyek hagyományosan nem csatlakoznak semmilyen koalícióhoz.

Netanjahu megfenyegette az Izrael megtámadására készülő teheráni rezsimet – Neokohn

Az izraeli miniszterelnök óva intette „Irán gonosz tengelyét” attól, hogy megtámadja Izraelt.