Az észak-izraeli lakosságot is felkészítik a Hezbollah elleni háborúra

Dél-Izrael több regionális tanácsa és az izraeli hadsereg belügyi parancsnoksága megkezdte a felkészülést több ezer lakos elhelyezésére, akiket esetleg evakuálni kell majd, ha a Hezbollahhal folyó konfliktus háborúvá eszkalálódna — írja a ynet izraeli hírportál.

A Ramat Negev regionális tanács, amely Izrael területének közel egyötödét fedi le, több tízezer evakuált befogadására készül, ha az északi határon eszkalálódna a helyzet. A terv egy sátorváros építését és több ezer ágy és matrac beszerzését tartalmazza.

A tanács arra számít, hogy izraeliek ezreit kell majd evakuálni a Negev sivatagba,

„ezért létrehoztunk egy evakuáltakat kezelő egységet, amelynek célja az érkező lakosság segítése”.

Neta Yagel, a Szde Boker kibuc lakója és az evakuáltakat irányító egység vezetője kifejtette: „Az egységben a jóléti, oktatási és egészségügyi osztályok képviselői, valamint az IDF Honi Front Parancsnokságának egy-egy képviselője is részt vesz”.

Yagel elmondta, hogy a munkának állami erőfeszítésnek kell lennie. „A kormány fogja irányítani, de úgy tudjuk, hogy lehetnek független, ellenőrizetlen evakuálások is. Minden közösségnek lesz egy képviselője, aki felelős az evakuáltak fogadásáért. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy egy szervezett nyilvántartást hozzunk létre az evakuáltakról és adataikról, majd foglalkozzunk azokkal a kérdésekkel, amelyekkel a regionális tanácsnak kell foglalkoznia”.

A tanács vészhelyzeti központja két héttel ezelőtt tömeges evakuálást szimuláló gyakorlatot tartott.

„Erkölcsi kötelességünknek és kiváltságunknak tekintjük, hogy befogadjuk testvéreinket, akik saját országukban váltak menekültté”

– mondta Eran Doron, a tanács egyik vezetője.

„Emberek ezreinek evakuálása északról reális forgatókönyv, és jobb lett volna már hat hónappal ezelőtt felkészülni rá. Üdvözlöm az IDF belügyi parancsnokságának gyakorlati erőfeszítéseit e nagyon összetett kihívás kezelésére, és amelyre bármelyik pillanatban szükség lehet”.

Amerika figyelmeztette Iránt, ne jusson eszébe megtámadni Izraelt – Neokohn

Az amerikaiak világossá tették Irán számára, hogy meg fogják védeni Izraelt egy támadással szemben.