Brit főrabbi: A zsidók csapdába estek a szélsőbal és a szélsőjobb között

man in green and black jacket wearing black cap

A főrabbi közleményt adott ki, miután a brit „Iszlám Emberi Jogi Bizottság” elnöke azt állította, hogy „a cionisták finanszírozzák” az angliai zavargásokat.

Sir Ephraim Mirvis főrabbi felszólított minden „tisztességes embert”, hogy „utasítsa el a gyűlöletet, bárhonnan is érkezik”.

Ahogy a tüntetések és zavargások egyre gyakoribbá válnak, sok brit zsidó érzi magát csapdába esve a szélsőjobb és a szélsőbal között – írta a főrabbi a X/Twitteren.

Sir Ephraim Mirvis rabbi felszólított minden „tisztességes embert”, hogy „utasítsa el a gyűlöletet, bárhonnan is származik”, és hozzátette:

„A gyűlöletet, bárhonnan is jön, el kell utasítani: „Ez teszi igazán naggyá Nagy-Britanniát”.

Mirvis üzenete azután hangzott el, hogy egy „antifasiszta” csoport megpróbálta kitiltani a cionistákat egy Finchley-i ellentüntetésről. A „Finchley a fasizmus ellen” nevű csoport szórólapot tett közzé, amelyben felszólította az embereket, hogy

„Tüntessék el a fasisztákat, rasszistákat, cionistákat és iszlámgyűlölőket Finchley-ből”.

A főrabbi tweetjében azt írta: „A DNS-ünkben van, hogy engesztelhetetlenül ellenálljunk a sokféleségtől irtózó ideológiáknak, amelyek legitimálják a kisebbségi közösségek elleni erőszakot és vandalizmust. Az elmúlt napokban mégis túlságosan világossá vált, hogy a zsidók nem voltak szívesen látottak számos ellentüntetésen”.

„Az a gyorsaság, amellyel egyesek a fasiszták és rasszisták elleni támadásaikat kiterjesztették a „cionisták” elleni támadásokra, elárulja, hogy egyáltalán nem tudják, kik a cionisták, és valójában kik a zsidók” – folytatta.

Videó: Mecset előtt kényszerítették Izrael megtagadására az idős brit rabbit – Neokohn

A bátor rabbi a megfélemlítés ellenére sem volt hajlandó elítélni Izraelt és az IDF-et.

A CST szintén elítélte a Finchely Against Fascism retorikáját. „Egy olyan sűrűn lakott zsidó negyeddel kapcsolatban, mint Finchley, ilyen posztokat látni, teljesen helytelen és fenyegető a zsidó közösségre nézve” – mondta a JC-nek a CST szóvivője. „Nincs helye az ilyen gyűlöletnek, különösen egy olyan időszakban, amikor mindannyiunknak egységesen kell fellépnünk az antiszemitizmus és a rasszizmus minden fajtája ellen”.

„Egyszer már elmondtam, és újra elmondom. Akár a szélsőjobboldalról, akár a szélsőbaloldalról van szó, zéró tolerancia lehet az antiszemitizmus, az iszlamofóbia vagy a rasszizmus bármilyen formájával szemben. Az ilyen gyűlöletnek nincs helye a közösségünkben” – írta Sarah Sackman, Finchley és Golders Green zsidó képviselője.

Mirvis elítélte azokat a vádakat is, amelyek szerint a szélsőjobboldali tüntetésekért a „külföldi cionista finanszírozók” a felelősek, utalva az Iszlám Emberi Jogi Bizottság (IHRC) elnökének nemrégiben tett nyilatkozatára.

Massoud Shadjareh kedden közzétett, Yvette Cooper belügyminiszternek címzett nyílt levelében így fogalmazott:

„Külföldi cionista finanszírozóik segítségével szélsőjobboldali elemek fegyverként használták fel három fiatal lány tragikus southporti meggyilkolását,

hogy az országot a muszlimok és színesbőrűek elleni pogromokra uszítsák”.

A főrabbi ezt „hazugságnak nevezte, amely nem szolgál más célt, mint az ellentétek és a gyűlölet szítását”, és „mélyen aggasztónak” nevezte.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

London: Nem jött ki a vízvezeték-szerelő, mert zsidó volt az ügyfél – Neokohn

„Nem szeretnénk, ha többet kapcsolatba lépne velünk”- üzente a cég.