Lecsaptak az iráni hackerek: Sikeresen feltörték a Trump-kampány levelezéseit

Meghekkelték Donald Trump republikánus elnökjelölt kampánystábjának számítógépes hálózatát, állítja a volt elnök újraválasztásáért dolgozó csoport a Politico c. lap szerint, minekutána a lap egy névtelen fiókból olyan e-mailek kerültek ki, amelyek Trump kampánytevékenységén belülről származó dokumentumokat tartalmaznak.

„Ezeket a dokumentumokat illegálisan szerezték meg az Egyesült Államokkal szemben ellenséges külföldi forrásokból, azzal a céllal, hogy beavatkozzanak a 2024-es választásokba és káoszt szítsanak a demokratikus folyamatainkban” – mondta Steven Cheung, a Trump-kampány szóvivője a CNN-nek adott nyilatkozatában.

Cheung rámutatott

a Microsoft által nemrég közzétett jelentésre, amely szerint iráni ügynökök fokozták az amerikai elnökválasztás befolyásolására és megfigyelésére tett kísérleteiket, és ehhez liberális és konzervatív szavazókat célzó álhírportálokat hoztak létre, valamint megpróbáltak meghackelni egy meg nem nevezett elnökválasztási kampányt.

„Pénteken a Microsoft új jelentése megállapította, hogy iráni hackerek betörtek az amerikai elnökválasztási kampány egy ‘magas rangú tisztviselőjének’ fiókjába 2024 júniusában, ami egybeesik Trump elnök alelnökjelöltjének kiválasztásának közeli időzítésével. Ez azután következik, hogy a közelmúltban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint

irániak Trump elnök ellen merényletet is terveztek a Pensylvania-i merényletkísérlettel egy időben”

– mondta Cheung, aki elmondta:

„Az irániak tudják, hogy Trump elnök meg fogja állítani a terroruralmukat, ahogyan azt az első négy évében is tette a Fehér Házban.

Bármely média vagy hírügynökség, amely dokumentumokat vagy belső közleményeket nyomtat újra, Amerika ellenségeinek parancsát teljesíti, és pontosan azt teszi, amit ők akarnak”.

Eddig még nem világos, hogy Irán volt-e felelős a hackelésért, Irán ENSZ-képviselete azt mondta, hogy „nem ad hitelt az ilyen jelentéseknek”.

„Az iráni kormánynak nincs sem szándéka, sem indítéka arra, hogy beavatkozzon az Egyesült Államok elnökválasztásába” – áll a misszió közleményében.

Az FBI közleményében azt írta, hogy az ügynökség „tudatában van a médiajelentéseknek, és jelenleg nincs további kommentárunk vagy információnk”. A CNN megkereste az igazságügyi minisztériumot és a titkosszolgálatot is, hogy kommentálják a hírt.

A Fehér Ház szombaton közölte, hogy elítéli az amerikai választásokba való külföldi beavatkozási kísérletet.

„Mint már többször is elmondtuk, a Biden-Harris-kormány határozottan elítél minden olyan külföldi kormányt vagy szervezetet, amely megpróbál beavatkozni a választási folyamatunkba, vagy megpróbálja aláásni a demokratikus intézményeinkbe vetett bizalmat”

– mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A Trump-kampány állításainak konkrétumairól a Nemzetbiztonsági Tanács az Igazságügyi Minisztériumra hagyatkozott, de azt mondta, hogy a Fehér Ház „minden ilyen tevékenységről szóló jelentést rendkívül komolyan vesz”.

A Politico arról számolt be, hogy olyan e-maileket kapott, amelyek egy magas rangú Trump-kampánytisztviselő belső kommunikációját és egy kutatási dossziét tartalmaztak, amelyet a kampány állított össze JD Vance ohiói szenátorról. A dosszié azt tartalmazta, amit a Trump-kampány Vance potenciális sebezhető pontjaiként azonosított. A Politico egy kutatási dokumentum egy részét is megkapta Marco Rubio floridai szenátorról, aki szintén a republinákus alelnök-jelöltek között volt.

2016-ban, napokkal a Demokrata Nemzeti Kongresszus (DNC) előtt a WikiLeaks közel 20 ezer e-mailt tett közzé a Demokrata Nemzeti Bizottság szerveréről. Ezek az e-mailek Debbie Wasserman Schultz, a DNC elnökének olyan megjegyzéseit tartalmazták, amelyek azt sugallták, hogy a bizottság Hillary Clintont részesíti előnyben Bernie Sanders szenátorral szemben az előválasztáson. Wasserman Schultz a kiszivárogtatást követően lemondott. A tisztviselők később azt mondták, hogy szerintük a kibertámadás Oroszországhoz köthető.

Az amerikai muszlimok fegyverembargót követelnek Harristől Izrael ellen – Neokohn

Az amerikai alelnök és demokrata elnökjelölt válasza, miszerint „nyitott az erről való beszélgetésre” nagy vihart kavart, kampánycsapata ezért visszakozni kényszerült.