A Fatah vezetőjének szabadon bocsátását követeli a Hamász

A Hamász a Sky News Arabia pénteki jelentése szerint a Fatah vezetőjének, Marwan Barghoutinak a szabadon bocsátását követelte a túsz- és fogolycsere-egyezmény részeként.

A jelentés szerint volt olyan jelzés, hogy az Egyesült Államok támogatását fejezte ki Barghouti szabadon bocsátása mellett. Az Egyesült Államok nyíltan támogatta a Ciszjordánia és a Gázai övezet feletti „megújított fennhatóság” gondolatát, melyben a Palesztin Hatóság is részt vállalna a Gázai-övezet háború utáni vezetésében.

A Fatah-vezető szabadon bocsátására vonatkozó felhívás állítólag a Hamász azon aggodalmával függött össze, hogy nem lesz képes fenntartani a hatalmat a Gázai övezet felett, és Barghouti egy módja lenne a befolyásos pozíció fenntartásának, tekintve, hogy Barghouti maga is támogatja a terrorizmust.

A 64 éves Barghouti állítólag széles körű támogatottsággal rendelkezik Ciszjordániában és Gázában egyaránt.

Májusban a Maariv a szaúdi Asharq csatornára hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael már nem ellenenzi Barghouti szabadon bocsátását, de ragaszkodott ahhoz, hogy Ciszjordánia helyett Gázában engedjék szabadon.

Barghoutit, a palesztin Fatah mozgalom egyik militáns frakciójának, a Tanzimnak volt vezetőjét 2004-ben egy izraeli bíróság ötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre és 40 év börtönre ítélte terrorcselekményekért, amelyekben öt izraelit meggyilkoltak és sokan megsebesültek.

Netanjahu: Inkább a negatív sajtó, mint egy pozitív gyászjelentés – Neokohn

Terjedelmes interjút adott az izraeli miniszterelnök a Time magazinnak, melyben megvédte a Hamász palesztin terrorszervezet elleni háborús stratégiát.