Képviselő-jelölt marad az antiszemita demokrata párti politikus

Ilhan Omar, Izrael-ellenes és antiszemita nézeteiről ismert amerikai képviselőnek sikerült több kihívóját maga mögé utasítania és megnyernie a demokraták képviselőházi jelölését Minnesota állam 5. kongresszusi körzetében – jelezte az NBC News.

Omar legyőzte Don Samuels volt minneapolisi városi tanácsost, aki a 2022-es előválasztáson mindössze 2 százalékponttal kapott ki a képviselőnőtől, valamint két másik kihívót is.

Omar a demokraták úgynevezett „Osztagának” tagja, akik Izrael-ellenes álláspontjukról és arról ismertek, hogy felszólították a Biden-kormányt, hogy kösse feltételekhez az Izraelnek nyújtott segélyeket.

Győzelme a „Osztag” két korábbi vereségét követi a közelmúltbeli előválasztásokon. A múlt héten Cori Bush képviselő elvesztette előválasztását Missouriban a kihívó Wesley Bell ellen, június végén pedig a csoport tagja, Jamaal Bowman veszítette el a New York-i demokrata előválasztást George Latimer Westchester megyei vezetővel szemben.

Miközben Bush és Bowman jelölését olyan Izrael-párti szervezetek igyekeztek aláásni, mint az AIPAC, Omarnak nem kellett szembenéznie ilyen kihívással, a befolyásos lobbicsoport ugyanis, mivel Omar népszerűsége igen magas a főként muszlimok által lakott minnesotai 5. választókerületben, nem próbálta megakadályozni az antiszemita képviselő jelölését.