Felháborodást váltott ki az izraeli miniszter látogatása a Templom-hegyen

Katar, az Egyesült Államok és mások provokatívnak ítélték el Itamár Ben Gvir belbiztonsági miniszter templomhegyi látogatását, és arra figyelmeztettek, hogy az kisiklathatja a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat.

Katar külügyminisztere elítélte Ben-Gvir cselekedetét, „provokatív cselekedetnek” és a „nemzetközi jog, valamint a jeruzsálemi szent helyek – például a muszlimok által al-Haram al-Sarifként ismert Templom-hegy – hasemita fennhatóságának” megsértésének nevezve azt.

„A minisztérium figyelmeztetett e jogsértések hatására a Gázai övezetben a megállapodás elérésére irányuló folyamatban lévő erőfeszítésekre, és sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen lépjen fel”

– közölte a katari külügyminisztérium az X-en közzétett bejegyzésében.

Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője azt mondta, hogy

minden „ehhez hasonló egyoldalú, a status quót veszélyeztető lépés elfogadhatatlan”.

„Ez elvonja a figyelmet arról, ami szerintünk létfontosságú időszak, amikor azon dolgozunk, hogy a tűzszüneti megállapodást a célvonalra juttassuk. Elvontatja a régióra vonatkozó kinyilvánított célunkat, amely a kétállami megoldás, egy palesztin és egy izraeli állam, amelyek egymás mellett élnek, méltósággal és harmóniában” – jelentette ki.

Ben-Gvir miniszter és delegációja kedden tett látogatást a Jeruzsálem közpén fekvő Templom-hegyen és meglátogatta az ott lévő al-Aksza mecset területét is. A látogatásra a héber naptár szerinti áv hónap 9-én került sor, mely a zsidó kalendárium legszomorúbb napja, tekintettel arra, hogy ekkor rombolták le mind az első, mind a második jeruzsálemi Szentélyt, melyek a mecset helyén álltak korábban.

Miután 1967-ben, a hat napos honvédő háborúban Izrael sikerrel foglalta el Jordániától Jeruzsálem keleti részét, benne a Templom-heggyel. Később Izrael megállapodott Jordániával, hogy a Templom-hegyet egy muszlim testület ellenőrzi és zsidók nem imádkozhatnak rajta. Ez annál is inkább furcsa, mert a zsidó vallásban a Templom-hegy a világ legszentebb helye, az iszlámban pedig „mindössze” a harmadik, ráadásul a Koránban Jeruzsálem meg sincs említve, míg a héber Bibliában 800-nál is több helyen szerepel a szent város.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője, a muszlim Farhan Haq szerint Ben Gvir „viselkedése nem hasznos és indokolatlanul provokatív”.

Az Európai Unió külügyi vezetője, az Izraelt rendszeresen támadó Josep Borrell hasonlóan elítélő nyilatkozatot adott ki.

Jordánia, amelynek hasemita királysága különleges gondnoksági viszonyban áll a helyszínnel, nemzetközi védelemre szólította fel a palesztin népet, mivel megerősítette, hogy a helyszín kizárólag a muzulmán istentiszteletek számára van fenntartva.

Újabb izraeli túszt végzett ki a Hamász, az IDF is megszólalt – Neokohn

„Megöltünk egy túszt és megsebesítettünk kettőt” – közölte a Hamász szóvivője