Nem fogja kitalálni honnan rakétázta a Hamász Tel Avivot

Az izraeli légierő csapást mért a Gázai övezetben egy humanitárius útvonal mellett, de nem azon belül lévő terrorista célpontokra, ahonnan a Hamász kedden két rakétát lőtt ki Tel-Avivra – közölte az IDF.

A légicsapásokat a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juniszban, a humanitárius útvonal mellett hajtották végre – hangsúlyozta az Izraeli Védelmi Erők.

A terrorcsoport május óta első Tel-Avivot célzó támadásában az egyik rakéta a Földközi-tengerbe csapódott Izrael középső partjainál, a másik pedig az övezeten belül csapódott be.

A jelentések szerint a rakéták M-90-es típusúak voltak, hatótávolságuk kb. 90km.

A Vaskupola védelmi rendszer radarjainak köszönhetően nem volt szükség a légvédelmi szirénák bekapcsolására, ugyanis a számítógépes számítások mutatták, hogy a rakéták nem lakott területen fognak becsapódni.

„A Hamász terrorszervezet továbbra is szándékosan a Gázai övezeten belül a humanitárius infrastruktúra és a polgári lakosság mellett helyezi el az Izrael elleni támadások végrehajtására használt katonai eszközeit”

– közölte szerda reggel az IDF, és egy infografikát is mellékelt arról a területről, ahonnan a rakétákat kilőtték.

Az izraeli erők tovább folytatják terrorellenes küzdelmüket Tel al-Szultánban, Rafah városától északra, a Hamász egykori fellegvárában, az egyiptomi határ mellett.

Az elmúlt 24 órában a csapatok fegyveres terroristákat öltek meg, és nagy mennyiségű fegyvert, lőszert, gránátot és további robbanószerkezeteket találtak.

Ezenkívül az IDF csapatai felszámolták a Gáza központi részén lévő terrorista infrastruktúrát, valamint mesterlövész- és megfigyelőállásokat.

Az elmúlt 24 órában az izraeli légierő több mint 40 terrorista célpontra csapott le a Gázai övezetben, köztük olyan építményekre, ahonnan terroristák páncéltörő rakétákat lőttek ki, és ahol a terroristák veszélyt jelentettek az IDF csapataira.

A védelmi minisztérium rehabilitációs osztálya szerdán adatokat tett közzé, amelyek szerint a háború október 7-i kezdete óta 10 056 IDF-katonát kezeltek.

Mintegy 35 százalékuk poszttraumás stressz zavarban és más pszichológiai traumákban szenved, 37 százalékuknak pedig végtagsérülései vannak.

A Rehabilitációs Osztály mintegy 62 000, korábbi háborúkból származó sebesült veteránnal is foglalkozik. Az előrejelzések szerint 2030-ra az osztály mintegy 100 000 embert fog kezelni, akiknek legalább fele PTSD-ben szenved.

„Még forró volt a kávé” – percekre volt az IDF a Hamász vezetőjének elfogásától – Neokohn

Dan Goldfus izraeli dandártábornok szerint a Hamász alagútrendszere jelenti a szervezet súlypontját, amit fel kell számolni ahhoz, hogy a Hamászt teljesen legyőzzék.