102 éves holokauszt-túlélő szerepelt a német Vogue címlapján

Margot Friedlander híres divatlapok hasábjain jelenik meg, és onnan idézi fel a holokauszt rémségeit és hirdeti saját harcát a holokauszt emlékének megőrzéséért, írja a ynet.

A németországi Vogue magazin 2024 július-augusztusi számának címlapjával egészen más vizekre evezett, mint amit a divatlap olvasói megszokhattak. A magazinban – elegáns fotókkal kiegészítve – interjút is olvashatunk a 102 éves Margot Friedlanderrel, melyben a náci Németországban töltött gyerekkoráról és a holokauszt emlékezetének megőrzése iránti elkötelezettségéről mesél az idős asszony.

Friedlander 1921-ben született Berlinben. Szülei később elváltak, a háború első éveit édesanyjával, és öccsével, Ralph-fal töltötte. 1943-ban megpróbálták elhagyni Németországot, ám Ralphot letartóztatta a Gestapo, és amikor anyjuk kiállt a fiáért a német tisztekkel szemben, anyát és fiát egyaránt Auschwitzba vitték és meggyilkolták. Az anya egy cédulát hagyott hátra lányának:

„Próbálj meg új életet teremteni magadnak”.

„Antiszemita országban élek” – mondja a Barcelona sztárjának izraeli felesége – Neokohn

Coral Simanovich izraeli modell a Ynetnek mesélt a spanyolországi helyzetről.

A magára maradt fiatal nőt 1944-ben fogták el és deportálták Theresienstadtba a nácik. Itt találkozott leendő férjével, Adolffal, akivel a láger felszabadítása után kötötte össze az életét. 1946-ban emigráltak az Egyesült Államokba, és több mint hat évtizeden át éltek New Yorkban. Férje 2010-es halála után Margot úgy döntött, hogy visszatér Berlinbe.

„Hálás vagyok, hogy képes voltam teljesíteni anyám utolsó kívánságát, és új életet teremteni magamnak”

– nyilatkozta. Berlinbe való visszatérése óta a holokauszt emlékezetének megtartásáért küzd, és e tevékenységéért számos díjjal jutalmazták. Az idős asszonyt nagyon aggasztja a szélsőjobboldali antiszemitizmus újbóli felemelkedése és az antiszemita támadások egyre növekvő száma.

„Ne azt nézzétek, ami elválaszt bennünket, hanem azt, ami összeköt minket. Legyetek emberek”

– mondta nemrégiben egy interjúban.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Örökbe fogadta” egy amerikai kosárlabdázó a Gázába elhurcolt izraeli kisbabát – Neokohn

„Nagy ember, hatalmas szívvel” – mondta Eddy Curry-ről Kfir Bibas egyik rokona.