Antiszemita imám kapott állami támogatást Kamala Harris alelnökjelöltjétől

Tim Walz demokrata alelnökjelöltet napok óta kritizálják – többek között a Republikánus Zsidó Koalíció részéről – egy minnesotai imámhoz fűződő kapcsolata miatt, aki dicsérte a Hamász október 7-i mészárlását, és egyszer megosztott egy Hitler-párti dokumentumfilmet.

A Harris-Walz kampánystáb most reagált a kritikákra: Walznak nincs „személyes kapcsolata” Asad Zaman imámmal, a hét mecsetből álló Minnesota-i Muzulmán Amerikai Társaság ügyvezető igazgatójával, annak ellenére, hogy többször is együtt szerepeltek nyilvános eseményeken.

A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) arra szólította fel a minnesotai politikai vezetőket, hogy ne jelenjenek meg Zamannal közösen, és tegyék világossá, ha a múltban megjelentek is vele, nem osztják „mérgező nézeteit”.

Zaman 2018 és 2023 májusa között többször szerepelt nyilvános rendezvényeken Walz mellett.

Amikor 2018-ban kormányzói posztért indult, Walz „mesteri tanítónak” nevezte Zamant,

és az imám laudációt mondott Walz 2019-es beszéde előtt is. Zaman az évek során számos minnesotai tisztviselővel megjelent nyilvános rendezvényeken, de Walz szóvivője azt mondta, hogy a két férfi a nyilvános megjelenéseken túl nem ismeri egymást.

„A kormányzó és az imám között nincs személyes kapcsolat” – mondta a Harris-Walz kampány szóvivője egy e-mailben elküldött közleményében, hozzátéve, hogy Walz kormányzó határozottan elítéli a Hamász terrorizmusát.

Globális intifáda: Palesztin terroristát fogtak az amerikai-mexikói határon – Neokohn

Európán és Latin-Amerikán keresztül próbált beszivárogni az Egyesült Államokba.

A Washington Examiner arról számolt be, hogy Zaman egyháza

több mint 100 000 dollár állami támogatást kapott többek között Zaman mecsetének biztonsági fejlesztésére.

Mindezt a konzervatív aktivisták bírálták, a zsidó vezetők pedig elítélték Zaman kijelentéseit.

A Republikánus Zsidó Koalíció az ügy kapcsán kijelentette: „Az amerikai zsidó közösséget felháborítja, hogy Tim Walzot a Hitlert népszerűsítő Asad Zaman imám támogatja.”

Zaman 2015-ben egy Facebook-bejegyzésben megosztotta a linkjét a „The Greatest Story Never Told” című hatórás dokumentumfilm weboldalának, amely saját meghatározása szerint „Adolf Hitler személyes oldalát tárja fel.” Az imám Facebook-bejegyzésében egyebek mellett azt állította, hogy nagyszámú zsidó szolgált a náci hadseregben.

A héten több hírügynökség arról számolt be, hogy Zaman október 7-én kedvelt egy olyan bejegyzést, amely szerint „Palesztinának joga van megvédeni magát”. Megosztotta szervezete aznapi nyilatkozatát is, amely „megerősíti rendíthetetlen támogatását a palesztin népnek az izraeli megszállás elleni harcában”. 

Kamala Harris pálfordulása – Neokohn

Látványos ívben igyekszik magát a Biden-kormány hibáitól eltávolítani Amerika első női, színesbőrű elnökjelöltje. Kérdés, hogy hiteles-e a fordulat?