600 zsidó életét tette tönkre a New York Times riporterének szivárogtatása

A New York Times riportere több mint 600 ausztráliai zsidó személyes adatait szivárogtatta ki, amit később Izrael-ellenes aktivisták egy zaklatási kampányhoz használtak fel. 

Natasha Frost, a Melbourne-ben dolgozó újságíró, bocsánatot kért azért, hogy egy privát WhatsApp-csoportból származó adatokat szivárogtatott ki, amelyet ausztrál zsidó hoztak létre az október 7-i terrortámadást követően. Frost elismerte a The Wall Street Journalnak, hogy megosztotta az információt egy személlyel, akit nem nevezett meg. 

A csoporthoz novemberben csatlakozott, hetekkel a terrortámadás után. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az adatok kiszivárogtatása végül tömeges doxxoláshoz vezetett februárban, amely során a csoport tagjainak személyes adatait nyilvánosságra hozták Izrael-ellenes aktivisták.

Az adatok közzététele után a csoport tagjait online és személyesen is zaklatni kezdték, olyannyira, hogy néhányan kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat.

A New York Post szerint decemberben a WhatsApp-csoport néhány tagja azt fontolgatta, hogy lépéseket tesznek az Australian Broadcasting Corporation (ABC) ellen, amely részmunkaidőben alkalmazta Antoinette Lattouf  libanoni származású ausztrál újságírót, aki azzal vádolta Izraelt, hogy háborús bűnöket követ el. Az ABC idő előtt megszüntette Lattouf ötnapos szerződését, ami miatt ő panaszt tett faji diszkriminációra hivatkozva. A Frost által társszerzőként jegyzett cikk január 23-án jelent meg a Timesban, amely Lattouf elbocsátásáról szólt. Frost néhány nappal a cikk megjelenése előtt kilépett a WhatsApp-csoportból.

Röviddel ezután a csoport tagjainak személyes adatai, beleértve neveiket, fényképeiket, munkahelyi címeiket és idézeteiket tartalmazó táblázat kezdett el terjedni az interneten.

Nácik új köntösben: zsidólistát készített egy progresszív csoport – Neokohn

Palesztin-párti aktivisták 600 zsidó ember nevét és személyes adatait tették közzé.

Joshua Moshe, a csoport egyik tagja elmondta, hogy ő és felesége fenyegető hívásokat és e-maileket kaptak, amelyekben „gyerekgyilkosoknak” és „népirtó őrülteknek” nevezték őket. Egy SMS-t is kaptak, amelyben öt éves fiuk fényképe szerepelt. Moshe melbourne-i ajándékboltját graffitivel és pirossal áthúzott izraeli zászlót tartalmazó matricákkal rongálták meg, valamint a bolt bojkottjára szólítottak fel. Moshe kénytelen volt bezárni a boltot és elhagyni a környéket családjával együtt.

Az eset nyomán Mark Dreyfus, Ausztrália főügyésze új törvényjavaslatot tett a doxxolás büntethetőségére.

„Az online platformok egyre növekvő használata az emberek ellen olyan gyakorlatok révén, mint a doxxingolás, amely magában foglalja személyes adataik rosszindulatú közzétételét, mélységesen aggasztó fejlemény” – mondta Dreyfus, aki maga is zsidó származású. 

„Az ausztrál zsidó közösség tagjainak közelmúltbeli célba vétele ezekkel a módszerekkel sokkoló volt, de sajnos ez messze nem egy elszigetelt eset” 

– tette hozzá.

A Times szóvivője közölte a Wall Street Journallal, hogy lépéseket tettek Frost ellen.

„Tudomásunkra jutott, hogy egy New York Times riporter helytelenül osztott meg információkat egy történet alanyával, hogy segítsen az egyénnek egy magánügyben, ami egyértelműen megsérti az etikai normáinkat” – mondta a szóvivő. „Ez a Times tudta vagy jóváhagyása nélkül történt.”

Frost elmondta a Journalnak, hogy a személyes adatok közzététele az ő „tudta vagy beleegyezése” nélkül történt, és „megdöbbentette” az események alakulása. Hozzátette: „Mélyen sajnálom a döntésemet, és nincs szándékomban további megjegyzést fűzni az ügyhöz.”

„Ausztrál” tinik zsidókat akartak ölni a keresztény püspök megkéselése után – Neokohn

Az ausztrál rendőrség öt tinédzsert tartóztatott le a Mar Mari Emmanuel püspök elleni támadás után.