Újra zsidókkal népesítené be Gázát a Szamáriai Regionális Tanács

2005 augusztusában Izrael egyoldalúan kivonult az övezetből, és zsidók ezreit költöztette el otthonából.

A Szamáriai Regionális Tanács új reklámkampánya Izrael 2005-ös gázai kivonulását teszi felelőssé a Hamász október 7-i terrorista mészárlásáért, amelynek során mintegy 1200 embert, elsősorban civileket öltek meg a palesztin terroristák.

A Tanács Tel-Avivban és más városokban óriásplakátokat helyezett ki, amelyeken ez áll: „Az ok – és az eredmény”, a Gázából való izraeli kivonulás képei, majd az október 7-i támadásokról készült fotó mellett.

„Oslo és a ‘kivonulás’ hozta ránk ezt a katasztrófát. Gush Katif és Észak-Szamária, hazatérünk”

– teszi hozzá a hirdetés.

A Szamáriai Regionális Tanács vezetője, Joszi Dagan nyilatkozatában felszólította az izraeli kormányt, hogy engedélyezze a zsidók újraletelepedését Gush Katifba, amelyet a Gázai övezetben lévő 21 település, 2005-ös kivonulásának részeként evakuáltak.

„Majdnem egy év telt el azóta, hogy a legszörnyűbb katasztrófa érte Izrael Államot. Pontosan 19 év telt el a kitelepítés óta, amelynek során kitelepítettek bennünket, és most már mindenki megérti, hogy a kivonulás hozta el nekünk ezt a katasztrófát” – mondta Dagan.

Hévíz együttműködési megállapodást írt alá a Szamária Regionális Tanáccsal – Neokohn

Az első testvérvárosi megállapodást Hévíz még 2017-ben írta alá a Szamaria Regionális Tanáccsal, és ez az új megállapodás pedig kibővíti a kapcsolatot.

„Mindenki számára világos, hogy ha Gush Katifban ott maradtunk volna, a Hamász nem tudott volna felfegyverkezni és megerősödni, és még mindig velünk lennének olyan sokan, akiket elvettek tőlünk”

– folytatta. „A szívünk megszakadt, de nem csüggedünk. Itt az ideje, hogy kijavítsuk ezt a szörnyű hibát”.

2005 augusztusában az Ariel Sáron miniszterelnök vezette izraeli kormány egyoldalúan kivonult a Gázai övezetből, zsidók ezreit költöztette ki otthonából.

Bár a lépés célja az volt, hogy nyugalmat teremtsen Izrael déli határán, mindez a Hamász győzelmét hozta a 2006. januári palesztin választásokon. 2006 júniusában a terrorszervezet átvette a hatalmat az övezetben, és elűzte a nyugati támogatású Palesztin Hatóságot.

A Tel Aviv-i Egyetem idén januárban közzétett „Békeindex” felmérése szerint a zsidó izraeliek mintegy 53%-a támogatja a zsidók letelepedését a Gázai övezetben.

Három hónappal ezelőtt Benjamin Netanjahu miniszterelnök kizárta a területre való visszatérés lehetőségét.

„Ha a Gázai övezet újratelepítésére gondol, … ez soha nem szerepelt a tervekben, és ezt nyíltan meg is mondtam. És néhány választóm nem örül ennek, de ez az én álláspontom” – mondta az izraeli vezető a CNN-nek adott május 21-i interjújában.

Izrael ismét elfogadta az amerikai tűzszüneti javaslatot, a Hamász nem – Neokohn

A terroristák már megint a bolondját járatják a tárgyalások résztvevőivel.