Régi-új veszély fenyegeti Izraelt?

A Neokohn szerkesztője

Vasárnap Izrael egy szörnyű tragédiát úszott meg szerencsésen. A kérdés, hogy ki állt a támadás mögött?

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezetek hétfőn vállalták a felelősséget egy tel-avivi zsinagóga közelében elkövetett sikertelen öngyilkos merényletért, amelyet az izraeli rendőrség és a Sin Bét hírszerző ügynökség is azóta már terrortámadásnak minősített.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a vasárnap késő este történt incidensben meghalt egy férfi, aki a bombát vitte. A palesztin merénylő a Júdea-Szamáriában található Nábluszból származott, és a robbanószerkezetet egy hátizsákban vitte, amikor az felrobbant. A robbanásban megsérült egy 43 éves járókelő, aki éppen az elektromos rollerével haladt el a közelben. 

Az Al-Kasszam Brigádok közleményében azt írta, hogy „mártírműveletei” (öngyilkos merényletek) Izraelen belül folytatódnak, amíg a „megszállás mészárlásai és likvidálási politikája folytatódik”.

„Ha a terrorista behatolt volna [a közeli] zsinagógába, szörnyű tragédia lehetett volna” – mondta Peretz Amar tel-avivi kerületi rendőrfőnök hétfő esti sajtótájékoztatóján.

A robbanószerkezet, amelyet „valószínűleg Ciszjordániában építettek, nagy és kifinomult volt, és ha nem robbant volna fel odakint, sok embert megsebesített volna”

– tette hozzá.

A terrortámadás helyszíne a robbanás után.

A 12-es csatorna szerint a terrorista körülbelül egy kilométert gyalogolt Tel-Aviv déli részén, mielőtt a hátizsákjában lévő 8 kilogrammos robbanószerkezet egy nem túl forgalmas területen felrobbant.

A 12-es csatorna szerint a Sin Bét és a rendőrség nyomozói még mindig nem tudják, hogy a merénylő mióta tartózkodott Tel-Avivban, és ki küldte őt. A nyomozók azonban találtak egy „jelentős nyomot” a vizsgálat során – közölte a csatorna, hozzátéve, hogy a katonai cenzúra egyelőre tiltja, hogy további információt közöljenek.

2016 óta ez lett volna az első öngyilkos merénylet Izraelben. Tel-Avivban pedig 2006-ban követtek palesztin terroristák öngyilkos merényletet utoljára, amikor megtámadták másodszorra is a Ros Hair étteremet 2006. április 17-én. A támadásban tizenegy izraeli civil halt meg és további 70 megsebesült. Később az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet vállalta magára a terrortámadást, amely a hetedik öngyilkos merénylet volt Izraelben azóta, hogy a palesztin csoportok 2005 februárjában tűzszünetet kötöttek.

JC: Ágy alá rejtett bombával likvidálta a Hamász vezetőjét a Moszad – Neokohn

Akciófilmbe illő módon végeztek a Hamász vezetőjével. A Jewish Chronicle exkluzív részleteket osztott meg Iszmail Haníje teheráni likvidálásáról.

Szinvár bosszúja? 

Amennyiben a Hamász érintettsége valóban igazolást nyer, úgy az jelezheti, hogy a tűzszünet újbóli elutasítása – és gázai katonai képességeinek megtépázása – után a palesztin terrorszervezet új frontot próbál nyitni Izraelben. Ez történhet egyrészt a vasárnapi merényletkísérlethez hasonló támadásokkal mélyen az izraeli területeken belül, másrészt egy intifáda kirobbantásának kísérletével az évek óta forrongó Júdea-Szamáriában (Ciszjordánia). Emlékeztetőül: október 7-e óta mindennaposak a terrortámadások, és mintegy 4850 palesztin terroristát tartóztattak már le az izraeli hatóságok Júdea-Szamáriában, akik közül több mint 1960-an a Hamászhoz kötődtek.

A merénylet azt is mutathatja továbbá, hogy az október 7-i támadást kitervelő Jahja Szinvár hatalomra kerülésével a Hamász visszatérhet a 2000-es évek “jól bevált” receptjéhez, és újra megszaporodhatnak a rengeteg áldozatot követelő öngyilkos merényletek.

“A céljuk, hogy Izraelen a félelem legyen úrrá, azt akarják, hogy az ország reszkessen egy harmadik intifáda gondolatától, azt akarják, hogy az ország visszamlékezzen a 2000-es évek elejének öngyilkos merényleteire, és attól féljen, hogy ez vár rájuk ismét”

írja ennek kapcsán Herb Keinon, a Jerusalem Post publicistája, aki szerint azonban van valami szinte teljesen abszurd ebben a megközelítésben, tekintettel arra, hogy október 7-én a Hamász a nácikéhoz hasonló kegyetlenségeket követett el, gyilkolt, erőszakolt, fosztogatott, gyújtogatott és embereket rabolt el.

Keinon azon a véleményen van, hogy öngyilkos merényletek végrehajtása mindaddig folytatódni fog, amíg palesztin terrorszervezetek léteznek, és ezek a merényletek függetlenek attól, hogy Izrael mit tesz vagy nem tesz.

“Az, hogy ezek a merényletek ritkán sikerülnek, nem annak köszönhető, hogy nem akarják végrehajtani őket, hanem inkább annak, hogy nem képesek rá. 

Ha képesek lennének rá, a Hamász és az Iszlám Dzsihád naponta kétszer indítana öngyilkos merényletet izraeli civilek ellen” 

– jegyzi meg.

A vasárnapi sikertelen merényletet Izrael szerencsésen megúszta. Ennek ellenére érdemes lesz figyelni, hogy a következő időszakban nagyobb számban fognak-e megkísérelni  beszivárogni az arab területekről öngyilkos merénylők Izraelbe, vagy pedig igaza lesz a Jerusalem Post szerzőjének és nem fogunk számottevő változást tapasztalni.

Izrael legendás tábornoka szerint „itt az ideje kiiktatni az iráni vezetést” – Neokohn

Curi Szági felelt a sah alatt az iráni különleges erők kiképzéséért, de segített a kurdoknak is visszaverni az iraki hadsereget. Most elmondta, mit kellene tennie Izraelnek.

Valójában Irán állt a támadás mögött?

Bár a Hamász és az Iszlám Dzsihád vállalta a támadásért a felelősséget, az izraeli biztonsági erők vizsgálják annak lehetőségét, hogy esetleg Irán és libanoni csatlósa, a Hezbollah állhat-e a támadás mögött.

A rendőrség és a Sin Bét biztonsági szolgálat ugyanis úgy véli, hogy a ciszjordániai Nábluszban élő támadó

Iránból vagy a Hezbollahtól kaphatott utasításokat és segítséget, tekintettel a robbanószerkezet kifinomultságára

– közölte a 12-es csatorna híradója és a Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató.

A 12-es csatorna közölte azt is, hogy az izraeli elhárítás a Nemzetbiztonsági Tanács több jelenlegi és volt izraeli tisztségviselőjét is tájékoztatta arról, hogy Irán és a Hezbollah merényletet kísérelhet meg ellenük.

Irán és a Hezbollah lehetséges érintettsége mellett szól még az az érv is, hogy mindketten hetek óta nyíltan fenyegetik bosszúval Izraelt Fuad Shukr, a Hezbollah katonai parancsnokának július 30-i bejrúti, és Iszmail Haníje Hamász-vezér július 31-i teheráni likvidálása miatt.

Bármelyik verzió is igaz, az incidens jól mutatja, hogy Izrael ellenségekkel van körülvéve minden oldalról, és a biztonsági szolgálatok figyelme egy percre sem lankadhat, különben újabb tragédiának nézünk elébe.

Titokzatos telefonhívás segítségével likvidálta Izrael a Hezbollah parancsnokát – Neokohn

Shukr halála jelentős csapást jelent a Hezbollah számára, mivel a terrorszervezet az egyik legtapasztaltabb stratégáját veszítette el személyében.