Biden: Az Izrael-ellenes tüntetők mondanivalójában van igazság

Minden bizonnyal nem tudta az a tucat tüntető, hogy mit fog mondani Joe Biden amerikai Demokrata Párt chicagói nagygyűlésen, amikor a helyszínen gyülekezett a leköszönő elnök beszéde alatt, bírálva az elnök Izrael-politikáját. Joe Biden ugyanis úgy fogalmazott az Izrael-ellenes tüntetőkkel kapcsolatban, hogy mondanivalójukban „van igazság”.

„Vannak azok a tüntetők az utcán. Igazuk van. Sok ártatlan embert ölnek meg mindkét oldalon” – fogalmazott a 81 éves politikus a United Centerben összegyűlt tömegnek a gyűlés első estéjén, miután a First Lady, Jill Biden és lányuk, Ashley Biden színpadra invitálta az idősödő elnököt.

Négy tüntetőt letartóztattak, miután hétfő este több tucat Izrael-ellenes tüntető áttörte a külső kerítést a város Near West Side-i fedett arénájának északi oldalán – jelentette az ABC 7 Chicago.

A tüntetők megpróbálták megzavarni Biden beszédét, de a chicagói rendőrség rohamfelszerelésben, az amerikai Capitolium rendőrségének támogatásával visszaszorította őket.

„A rendőrök gázálarcot vettek fel, amikor néhány tüntető megpróbált ledönteni egy kerítést, amelyet a rendőrök elé állítottak” – írja az Associated Press.

„Egyetlen ponton sem törték át a belső kordont” – közölte a chicagói rendőrség. „Nem volt fenyegetés egyetlen védett személyre sem”.

Illinois állam kormányzója, JB Pritzker a CNN-nek azt mondta, hogy a rendzavarás „rövid ideig tartott”.

Bár az Izrael-ellenes szervezők azt mondták, hogy mintegy 20 ezer tüntetőre számítottak a Chicagóban megrendezett demokrata nagygyűlésre csalódniuk kellett, mert csak néhány ezren jelentek meg – jelentette az AP, és az eseményről tudósító riporterek fotókat osztottak meg az antiszemita transzparensekről.

A közösségi médiában olyan felvételek és képek keringtek, amelyeken a tüntetők nyíltan kifejezték támogatásukat a Hamász, az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek minősített palesztin szervezetet felé. A tüntetők azzal vádolták Bident és Kamala Harris amerikai alelnököt, hogy támogatják az izraeli „népirtást”.

Legalább egy tüntetőről felvételt készítettek, amint egy Hezbollah-zászlót lengetett az izraeli 12-es csatorna szerint.

A United Centerben Biden beszéde alatt a közönség tagjai egy transzparenst bontottak ki, amelyen ez állt: „Állítsátok le Izrael felfegyverzését”. Az esetről készült felvételeken egy férfi is látható, amint megpróbálja kitépni a kezükből a transzparenst. Miután a közönség meglátta a transzparenst, azt kezdték skandálni: „Szeretjük Joe-t”.

„Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy hazahozzuk a túszokat, véget vessünk a gázai háborúnak, és békét és biztonságot teremtsünk a Közel-Keleten. Mint tudják, én írtam egy békeszerződést Gázának. Néhány nappal ezelőtt előterjesztettem egy javaslatot, amely közelebb vitt minket ehhez, mint bármi október 7-e óta”

– fogalmazott Biden.

„Éjjel-nappal azon dolgozunk – én és a külügyminiszterem -, hogy megakadályozzunk egy szélesebb körű háborút, hogy újraegyesítsük a túszokat a családjukkal, és hogy most azonnal humanitárius egészségügyi és élelmiszersegélyt juttassunk Gázába, hogy véget vessünk a palesztin nép szenvedésének, és hogy végre tűzszünetet kössünk, és véget vessünk ennek a háborúnak” – folytatta az elnök.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn sürgette a Hamász terrorszervezetet, hogy fogadja el az Izraellel kötendő tűzszüneti megállapodásra vonatkozó legújabb javaslatot, miután magas rangú tisztségviselőkkel találkozott Jeruzsálemben.

„A Netanjahu miniszterelnökkel ma folytatott nagyon konstruktív megbeszélésen megerősítette nekem, hogy Izrael elfogadja az áthidaló javaslatot. Most a Hamászon a sor, hogy ugyanezt tegye”

– mondta Blinken.

„Amit a Hamásznak és a vezetőségének mondanék, az a következő: Ha valóban törődik a palesztin néppel, amelyet állítólag valamilyen módon képvisel, akkor igent fog mondani erre a megállapodásra, és világos megegyezéseken fog dolgozni annak végrehajtására vonatkozóan”

– mondta újságíróknak.

„A leggyorsabb, legjobb és leghatékonyabb módja annak, hogy enyhítsük a palesztinok szörnyű szenvedését, amelyet a Hamász október 7-i támadása és az azt követő háború idézett elő, az, hogy ezt a megállapodást megkötjük”

– tette hozzá.

Blinken kedden érkezett Egyiptomba a gázai tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalások előtt.

Izrael ismét elfogadta az amerikai tűzszüneti javaslatot, a Hamász nem – Neokohn

A terroristák már megint a bolondját járatják a tárgyalások résztvevőivel.