Izrael olimpiai bajnoka: acélból vagyunk, senki sem tud megtörni minket!

„A halálos fenyegetések miatt még jobban akartam nyerni” – mesélte Izrael egyetlen párizsi olimpiai aranyérmese. Tom Reuveny, szörfbajnok azt mondta: a gyűlölködők csak erőt adtak neki.

„Miután befejeztem a versenyt, rájöttem, hogy ez az érem túlmutat rajtam”

– mondta Tom Reuveny, aki Izrael egyetlen aranyérmét nyerte a 2024-es párizsi olimpián. „Rájöttem, hogy milyen fontos Izraelnek mint nemzetnek és a zsidó népnek szerte a világon, hogy aranyat nyerjen az olimpián. Ez mindenkit büszkévé tett” – tette hozzá.

Az izraeli sportolók a párizsi játékokon rekordnak számító hét érmet szereztek: az arany mellett öt ezüst és egy bronz medált. Reuveny a negyedik izraeli, aki aranyat nyert az olimpián. A 2004-es athéni nyári játékokon Gal Fridman is megnyerte a szörfversenyt, míg Artem Dolgopjat és Linoy Ashram a 2020-as tokiói olimpián tornában lett első.

Reuveny, aki nyolcéves korában kezdett el aktívan foglalkozni a sportággal, szenvedélyét édesapjától örökölte, aki maga is amatőr szörfös volt.

„Könyörögtem apámnak, hogy küldjön el nyári táborba. Beíratott, és megtanultam a sportág alapjait. Aztán vett nekem egy deszkát” – mesélte Reuveny. „Akkoriban Írországban éltünk. Elég hideg volt, és nem volt ideális egy gyerek számára, hogy búvárruhában, kapucnival és kesztyűben szörfözzön, de beleszerettem” – folytatta.

10 évesen Reuveny családja visszatért Izraelbe, ő pedig beiratkozott szülővárosa klubjába, a Bnei Herzliya szörfklubba.

„Ez minden sportoló álma, különösen ezekben a nehéz időkben” – mondta Reuveny a párizsi győzelméről.

„Az egyetlen izraeliként, akinek a ‘Hatikva’ szólt, egyszerűen csodálatos volt”

– tette hozzá.

Algéria szerint a „cionista lobbi” összeesküdött a botrányhős bokszolójuk ellen – Neokohn

Az algériai olimpiai bizottság igazgatója azt állította, hogy Imane Khelifet „sötét erők” támadják.

„Sokan eljöttek megnézni. A szörf nem egy olyan sportág, ami mindig nagy figyelmet kap, de amikor megnyertem az érmet, rengetegen lengették az izraeli zászlót”.

Nem mindenki szurkolt neki azonban. Reuveny elárulta, hogy az olimpia alatt online gyűlöletnek volt kitéve, beleértve a halálos fenyegetéseket is, ami – elmondása szerint – csak még inkább motiválta őt.

„Rengeteg antiszemita kommentet kaptam az Instagramon és a Facebookon. Meg akartam mutatni, milyen erős a zsidó nemzet, hogy acélból vagyunk, és hogy senki sem tud megtörni minket” – mondta.

„Amikor halálos fenyegetéseket kaptam, csak még inkább győzni akartam, hogy bosszantsam a gyűlölködőket”

– tette hozzá.

Reuveny-t választották Izrael zászlóvivőjének az augusztus 11-i záróünnepségen, amelyen 85 ezer ember vett részt.

„Eufórikus érzés, egészen elképesztő volt” – mondta Reuveny. „Nem éreztem semmilyen gyűlöletet az ünnepségen, bár egy alkalommal megkértem egy jordán sportolót, hogy cseréljen velem kitűzőt, de durván visszautasítottak”.

„Kíváncsi voltam a reakciójukra” – folytatta.

„Az olimpiai szellem lényege, hogy félretesszük a politikát, és a sportra és a kiválóságra összpontosítunk. Úgy gondolom, hogy Izrael, mint nemzet, mindig kinyújtja a kezét a békéért, és mindig elutasítanak minket más országok”.

Reuveny érmével együtt jár egy komoly, egymillió sékeles (kb. 95 millió forint) pénzjutalom is, amelyet bölcsen tervez felhasználni.

Palesztinbarát szurkolók heil-hitlereztek és karlendítettek a párizsi olimpián – Neokohn

Antiszemita gyalázkodásba fulladt a Paraguay-Izrael mérkőzés.

„Az évek során végig azon aggódtam, hogy mit fogok csinálni, ha egyszer abbahagyom a szörfözést. Most, hogy megvan ez a pénz, talán vehetek magamnak egy lakást, hogy legyen egy kis biztonsági háló, ami meg tud fogni, ha a dolgok rosszul mennek” – mondta.

Izraelbe való visszatérése után Reuveny meghívást kapott a Tel-Avivban megrendezett Túszok és Eltűnt Családok Fórumára.

„Nagyon meghatódtam, elég sokat szenvedtek az elmúlt 10 hónapban” – mondta. „El sem tudom képzelni, milyen érzés tudni, hogy a szeretted túszként tartják fogva Gázában. Ez olyasmi, amin senkinek sem szabadna keresztülmennie” – tette hozzá.

„Ha bármit tehetnék, hogy segítsek visszahozni őket, vagy hogy ezek az emberek vigaszt vagy boldogságot érezhessenek, szemrebbenés nélkül megtenném”

– tette hozzá.

Reuveny jelenleg szünetet tart, ami után nemsokára folytatja az edzéseket. A következő nagy célja, hogy jövő júliusban világbajnok legyen. Távolabbra tekintve pedig a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpián való részvétel lebeg a szeme előtt.

„Nagyon szeretnék újra bizonyítani a világ legnagyobb színpadán, és megmutatni, hogy ez nem egy egyszeri csoda volt” – mondta. „Mindenkinek azt üzenem, hogy kövessétek az álmaitokat, és tegyétek azt, amit helyesnek gondoltok.

Úgy jöttem az olimpiára, hogy nem volt érmem nagy nemzetközi versenyeken, és aranyat nyertem”

– tette hozzá.

„Megmutattam mindenkinek, hogy minden lehetséges. Csak bele kell vetnünk magunkat a dologba. Évekig tartó hit és kemény munka kell hozzá, de végül sikerülni fog.”

Érem helyett dögcédula: Bevonult az IDF-be a párizsi olimpia két ezüstérmese – Neokohn

Ofir Shaham és Diana Szvercov a hadseregben szolgálják tovább hazájukat.