Kamala Harris: Itt az idő a tűzszünetre

Formálisan is Kamala Harris lett az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, miután a Demokrata Nemzeti Nagygyűlésen a párt őt jelölte a pozícióra, melyet a jelenlegi alelnök el is fogadott. Harris beszédében megemlítette Izrael terrorellenes háborúját, mellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „most van itt az ideje, hogy túszmegállapodást és tűzszüneti megállapodást kössünk”.

Kamala Harris amerikai alelnök és immár hivatalosan is demokrata elnökjelölt ígéretet tett arra, hogy ha novemberben megválasztják kiáll Izrael önévdelemhez való joga mellett és biztosítja, hogy a zsidó állam mindig képes legyen megvédeni magát.

„Ami a gázai háborút illeti, Biden elnök úr és én éjjel-nappal dolgozunk, mert most van itt az ideje, hogy túsz- és tűzszüneti megállapodást kössünk” – mondta Harris a Demokrata Nemzeti Nagygyűlés utolsó estéjén, pártja elnökjelöltségét elfogadó beszédében.

„Mindig ki fogok állni Izrael önvédelemhez való joga mellett, és mindig biztosítani fogom, hogy Izrael képes legyen megvédeni magát”

– folytatja Harris a United Centerben összegyűlt tízezrek hangos tapsának közepette.

„Mert Izrael népének soha többé nem szabad szembenéznie azzal a borzalommal, amelyet a Hamász nevű terrorszervezet okozott október 7-én, beleértve a kimondhatatlan szexuális erőszakot és a fiatalok lemészárlását egy zenei fesztiválon”

– fogalmazott az alelnök, aki emellett némi kritikával illette Izrael terrorellenes háborúját:

„Ugyanakkor, ami Gázában történt az elmúlt 10 hónapban, az pusztító. Annyi ártatlan élet, kétségbeesett, éhező emberek menekülnek újra és újra biztonságba. A szenvedés mértéke szívszorító.”

„Biden elnök úr és én azon dolgozunk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak, hogy Izrael biztonságban legyen, a túszokat szabadon engedjék, a gázai szenvedés véget érjen, és a palesztin nép megvalósíthassa a méltósághoz, biztonsághoz, szabadsághoz és önrendelkezéshez való jogát” – teszi hozzá Harris, kiváltva beszédének külpolitikai részének leghangosabb tapsát.

Harris arra is ígéretet tett, hogy „megvédjük erőinket és érdekeinket Iránnal és az Irán által támogatott terroristákkal szemben”.

Videó: Hatalmas ovációt kaptak a demokratáktól az egyik izraeli túsz szülei – Neokohn

A „Bring them home” – skandálás visszhangzott szerda este a Demokrata Nemzeti Konvención, amikor Rachel Goldberg-Polin és Jon Polin a színpadra lépett.