Letartóztatták a Telegram vezérigazgatóját

Pavel Durovot, a népszerű Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz milliárdos társalapítóját és vezérigazgatóját szombat este őrizetbe vették a Párizs melletti Bourget repülőtéren – jelentette a TF1 televízió meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Durov a magángépén repült, korábban ellene Franciaországban elfogatóparancsot adtak ki.

A 39 éves férfi állítólag Azerbajdzsánból utazott, és helyi idő szerint este 8 óra körül fogták el.

Durov Oroszországból származik, jelenleg Dubaiban él, ahol a Telegram székhelye található. Kettős állampolgársággal rendelkezik Franciaországban és az Egyesült Arab Emírségekben.

A Forbes 15,5 milliárd dollárra becsüli Durov nettó vagyonát.

Oroszországot 2014-ben hagyta el, miután nem volt hajlandó eleget tenni az ellenzéki csoportok bezárására vonatkozó követelésnek a VK közösségi médiaplatformján, amelyet később eladott.

A Telegram nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

A franciaországi orosz nagykövetség „azonnali lépéseket” tesz a helyzet tisztázására.

Durov a testvérével, Nyikolajjal együtt 2013-ban indította el a Telegramot, és az alkalmazás ma már mintegy 900 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet.

A Telegram végponttól végpontig titkosított üzenetküldést biztosít, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy „csatornákat” hozzanak létre a követőkkel való gyors információmegosztásra.

Kitört a „döner-háború” Németország és Törökország közt – Neokohn

Meglepő, de nem politika vagy biztonsági, hanem kulináris kérdés áll a két ország közti feszültség középpontjában.