Izraelnek mindenképpen ellenőrzés alatt kell tartania Gáza egyiptomi határát

Az izraeli katonai jelenlét a Gáza és Egyiptom közötti Philadelphiai folyosó mentén elengedhetetlen ahhoz, hogy a Hamász és a többi terrorszervezet jelentős nehézségekkel szembesüljön a Gázai övezetben kiépített hatalmas terrorvállalkozásuk újjáépítésére irányuló erőfeszítéseik során — hívja fel a figyelmet a JNS-en megjelent véleménycikkében Yossi Kuperwasser nyugalmazott tábornok, a Jerusalem Center for Public Affairs munkatársa.

Az határ zárva tartása akadályozni fogja őket abban, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád korábban Egyiptomból a folyosó alatt, magán a rafahi határátkelőn keresztül, illetve más útvonalakon keresztül épített hatalmas alagúthálózatukon keresztül csempésszék be a fegyvereket és a hadviselés egyéb eszközeit, a személyzetet, sőt a járműveket és a pénzeszközöket is, amelyeket korábban Egyiptomból hozott.

Miután azonosították és semlegesítették az összes alagutat, Izraelnek földalatti gátat kell emelnie a folyosó mentén, hasonlóan ahhoz, amelyet a gázai-izraeli határ mentén épített. Az Izraeli Védelmi Erőket a folyosó mentén kell majd bevetni annak biztosítására, hogy a földalatti gát, a föld feletti fal, a rafahi átkelő megfigyelése és a csempészet megakadályozására tervezett rendszerek egyéb elemei működjenek, hogy minden beszivárgási kísérletet azonnal meghiúsítsanak.

A Philadelphia folyosó a Gázai-övezet déli, egyiptomi határánál
A Philadelphia folyosó a Gázai-övezet déli, egyiptomi határánál

Nyilvánvaló, hogy abban a pillanatban, hogy Izrael kihirdeti terrorellenes háborújának végét, a gázai terrorszervezetek gigantikus erőfeszítéseket fognak tenni, hogy fegyvereket csempésszenek az övezetbe, és minél inkább zsugorodik az izraeli jelenlét a létfontosságú ütőerük mentén, annál könnyebb dolguk lesz. Annak az esélye, hogy az egyiptomi, arab, nemzetközi vagy a Palesztin Hatóság erői hatékonyan válaszolnának a kihívásra, csekély.

Ezt az ötletet már kipróbálták a múltban, és csúfos kudarcot vallottak. Nincs okunk azt hinni, hogy ez most másképp lesz.

A 2005-ös kivonulás előtt Ariel Sharon miniszterelnök azzal érvelt, hogy ha Izrael elhagyja a Philadelphia-folyosót, a világ elismeri, hogy Izrael többé nem megszálló hatalom a Gázai övezetben. Arra azonban nem gondoltak, hogy a Philadelphia-folyosó kiürítése lehetővé teszi majd hatalmas mennyiségű fegyver beáramlását.

Pedig Sharon meg akarta tartani az ellenőrzést a folyosó felett, és a borús előrejelzései valóra váltak, amikor egy palesztin tömeg lebontotta a falat, és hatalmas mennyiségű fegyver áramlott Rafahba az egyiptomi katonák szeme láttára, akik az ujjukat sem mozdították.

Ez azt jelentette, hogy az IDF-nek ismét át kellett vennie az ellenőrzést a folyosó felett? Izrael megtehette volna – de nem „azért ment el, hogy újra visszajöjjön”. Ehelyett Sharon egy magas rangú katonai küldöttséget küldött, hogy panaszt tegyen az egyiptomiaknál.

A panaszt megfelelően nyugtázták, a csempészet pedig folytatódott, sőt fokozódott.

Sokan Izrael biztonsági establishmentjében azt állítják, hogy ha Izrael most elhagyja a Philadelphia-folyosót, és a csempészet újraindul, az IDF képes lesz visszatérni és visszavenni a folyosó ellenőrzését.

Katonai szempontból Izrael 2005-ben és 2008-ban is megtehette volna, de tartózkodott ettől, és ezúttal is lesz oka a tartózkodásra. Az Egyesült Államok megígérte, hogy nyomást gyakorol Egyiptomra, és figyelmeztetni fog, hogy egy ilyen katonai lépés súlyos károkat okozhat a civileknek, és regionális háborúhoz vezethet; az egyiptomiak bizonyítékot fognak követelni a csempészetről, és figyelmeztetni fognak az izraeli-egyiptomi kapcsolatok károsodására; Irán pedig – megbízottjai révén – kemény válaszlépésekkel fog fenyegetőzni. Az is kétséges, hogy Izrael képes lesz-e felderíteni a csempészetet.

Ebben a tekintetben az izraeli hírszerzés nem volt különösebben meggyőző.

Mindezek fényében a folyosó mentén a csempészet megakadályozása érdekében nem helyettesíthető a fizikai izraeli jelenlét. Ez a jelenlét azonban további stratégiai okokból is elengedhetetlen.

Először is, a háború utáni napra új valóságot kell teremteni Gázában. Ha a terror elleni küzdelemhez szükséges átfogó katonai ellenőrzés Izrael kezében van, akkor Izraelnek fenn kell tartania az ellenőrzést Gáza összes határa felett, beleértve a Philadelphia folyosót is. Bármilyen más megállapodás szinte lehetetlenné teszi az IDF számára, hogy megakadályozza a terrorfenyegetések megjelenését az övezetből. Végül Izrael visszatérne a 2023. október 7-i valósághoz.

Másodszor, a Philadelphi-folyosó tartós izraeli ellenőrzése az, ami megakadályozza, hogy a Hamász ellenőrzése alá vonja a stratégiai átjárót

és komoly üzenetet fog jelenteni a Hamász, az iráni tengely többi tagja és általában a palesztinok számára, hogy az október 7-i terrortámadás stratégiai hiba volt, amely jelentősen ártott céljaik, elsősorban Izrael kiiktatásának.

A Hamász elleni hadviselés mellett az izraeli bevetés a Philadelphia folyosó mentén rehabilitációs eszközként szolgálhat, amely világossá teheti az irániak és a Hezbollah számára, hogy aki háborút indít Izrael ellen, az stratégiai árat fizet.

Mindezen súlyos megfontolásokkal szemben áll a túszok kiszabadításának szükségessége, akik szörnyen szenvednek, és akiknek az élete veszélyben van. A Hamász véleménye szerint, éppen az itt elhangzottak fényében, ragaszkodnia kell a Philadelphia folyosóval kapcsolatos követeléseihez, hogy azt állíthassa, hogy a terrorista támadás bölcs és indokolt lépés volt, amely stratégiai szempontból is bizonyított. Az e kérdéssel kapcsolatos konfliktus tehát a csempészet megakadályozására és egy tágabb összefüggésre vonatkozik.

Egy izraeli engedményt itt a Hamász, Irán és megbízottjai a megközelítésük diadalának bizonyítékaként fogják értelmezni, ami lehetővé teszi számukra, hogy kifogásokat találjanak és igazolják a nemrég elszenvedett csapásokra adott közvetlen válasz elhalasztását.

A közvetítők olyan megállapodást próbálnak találni, amely lehetővé teszi mindkét fél számára, hogy elmondhassák, hogy elérték céljaikat, és amely Egyiptom, az Egyesült Államok és Katar érdekeit is védi, elsősorban a regionális eszkaláció megakadályozását és a gázai lakosság szenvedéseinek megszüntetését. Egyelőre sikertelenül, bár úgy tűnik, lassú előrelépés történik ebbe az irányba.

Van ugyanakkor ami nem változott: továbbra is az látszik, hogy a megoldás felé való előrelépés legjobb módja a Hamászra gyakorolt katonai nyomás fokozása, miközben világossá kell tenni, hogy a szervezet részéről a további makacsság magas árat fog vonni maga után.

Így pusztítják el Izrael gázai ügynökei belülről a Hamászt – Neokohn

A Hamász megszállottan igyekszik kiszűrni az Izraellel együttműködőket a soraiból, de a zsidó állam folyamatosan új informátorokat talál.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.