Remény Trumpnak: Robert Kennedy támogatása lehet a mérleg nyelve

Frank Luntz, az Egyesült Államok egyik legismertebb és a tapasztalatok szerint az egyik legpontosabb predikciókat közlő közvélemény-kutató a héten úgy nyilatkozott, hogy ifjabb Robert F. Kennedy (neve kezdőbetűi alapján leginkább RFK Jr.-ként ismert) Donald Trump republikánus jelölt melletti támogatása lehet az a különbség, amely a volt elnököt ismét győzelemre juttatja ősszel a demokrata alelnökjelölt Kamala Harris ellenében.

Luntz a NewsNation című műsorában Leland Vittertnek elmondta, hogy bár RFK Jr. befolyása a versenyre csökkent, mióta Joe Biden elnök kiszorult, még mindig elég nagy a hatása ahhoz, hogy befolyásolja a választás kimenetelét.

„Valószínűleg körülbelül 1%-ot adhat Trumpnak, de ez az 1% mindent jelenthet, ha az összes ún. csatatér államban megtörténik” – mondta Luntz. „Végül is Kennedy azért volt erős 10, 12, sőt 14%-kal is, mert szavazatokat vett el Joe Biden elől. Joe Biden eltűnt. Kamala Harris lépett a helyére, így RFK Jr. 4-5%-ra estek vissza. És ami maradt, az a Trump-szavazat.”

„Néhányan közülük egyszerűen nem fognak szavazni novemberben” – tette hozzá. „Nagyjából 2:1 arányban azok, akik megmaradtak, Trumpra fognak szavazni Harris helyett. És ez egy százalékpontot jelent.

De ez egyetlen százalék is dönthet Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban”.

Tony Fabrizio, a Trump-stábnak dolgozó, az ország egyik legjobb közvélemény-kutatója a héten egy feljegyzésben közölte, hogy hét csatatér állam – Arizona, Georgia, Michigan, Észak-Karolina, Nevada, Pennsylvania és Wisconsin – adatai szerint RFK Jr. minden államban 3-5 százalékot vett el a két másik jelölttől.

„Hogy ezeket a számokat perspektívába helyezzük, a nettó szavazatnyereség egy olyan államban, mint Arizona, pusztán egy 2020-as részvételi modell alapján több mint 41 000 szavazat lenne, közel négyszerese Biden győzelmi különbözetének, vagy Georgiában a nettó nyereség több mint 19 000 szavazat lenne, közel kétszerese Biden különbözetének” – írta.

„Tehát, amikor azt halljuk vagy látjuk, hogy a Harris-csapat és/vagy a demokraták megpróbálják másképp forgatni, most, hogy az adatok egyértelműen más képet festenek. Ez jó hír Trump elnöknek és kampányának – egyszerűen és világosan” — idézi Fabriziot a Daily Wire.

Ennyi volt: Robert F. Kennedy bedobta a törölközőt, Trumpot támogatja – Neokohn

Kennedy 2023 áprilisában még Joe Biden hivatalban lévő elnök kihívójaként indult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.