Ferenc pápának üzent a dél-afrikai főrabbi: Térjetek vissza Bibliához!

Az anglikán érsek és a pápa hallgat az Európát elárasztó dzsihádista fenyegetéssel szemben, közömbösek az afrikai keresztények meggyilkolása iránt, és ellenségesek Izraelnek a terrorizmus elleni küzdelemre tett kísérleteivel szemben – állította Warren Goldstein dél-afrikai főrabbi kemény hangvételű beszédében.

„Egy olyan időszakban, amikor Európa jövője forog kockán, a két legfőbb keresztény vezetője – a katolikus egyház feje, Ferenc pápa és az anglikán egyház feje, Justin Welby érsek – elhagyták legszentebb kötelességüket, hogy megvédjék a Biblia értékeit.” – kezdte beszédét Dr. Warren Goldstein dél-afrikai főrabbi, aki a dzsihádista erők elterjedésére figyelmeztetett a kontinensen és másutt.

„A világ az értékek civilizációs harcában áll, amelyet a terrorizmus és az erőszakos dzsihád fenyeget” – mondta Goldstein rabbi. „Itt az ideje, hogy a vallási vezetők a társadalom védelmére keljenek, hogy kiálljanak a nyugati értékek és szabadságjogok mellett”.

“Ehelyett Ferenc pápa és az anglikán érsek hallgat” 

– tette hozzá.

„Közömbösek az afrikai keresztények meggyilkolása és az egész Európát fenyegető terrorizmus iránt, és egyenesen ellenségesek Izrael azon kísérleteivel szemben, hogy felvegye a harcot ezekkel az Irán által vezetett dzsihádista erőkkel”.”

Goldstein rabbi példaként említette, hogy Welby érsek teljes mellszélességgel támogatta a Nemzetközi Bíróság közelmúltbeli döntését, amely Izraelt „a palesztin földek illegális megszállójának” nyilvánította Kelet-Jeruzsálemben, valamint Júdeában és Szamáriában.

Goldstein szerint az ítélet támogatásával Welby érsek gyakorlatilag elutasítja a Bibliát.

„A Biblia nem csupán a teológia könyve; a történelmi tények könyve. Amit ma az ENSZ és a Nemzetközi Bíróság Ciszjordániának nevez, azt a Biblia Júdeának és Szamáriának nevezi, és pontosan annak a földnek a határain belül fekszik, amelyet Isten megígért és átadott a zsidó népnek. Felmerül a kérdés: Welby érsek valóban hisz a Bibliában? Vajon pusztán mítosznak tekinti [a Bibliát]?”

Goldstein rabbi szerint továbbá azzal, hogy az anglikán egyház feje a Hamász állításait visszhangozza, miszerint Izrael megszálló a saját földjén, az anglikán egyház feje erősíti az Európát fenyegető dzsihadizmus erőit.

Elnézést kért Canterbury érseke a holokauszt-relativizáló kijelentése miatt – Neokohn

Justin Welby Canterbury érseke korábban úgy fogalmazott az éghajlatváltozás „végtelenül nagyobb népirtást” eredményezne, mint a holokauszt tette.

„A dzsihádista ideológia, amely Izrael elpusztítására törekszik, egyértelmű és jelenvaló veszélyt jelent Európa jövőjére. Az Egyesült Királyság és egész Európa nyitott határokkal kapcsolatos politikájával bevándorlók özönlöttek ezekbe az országokba, akik közül sokan a kereszténységgel, a liberális demokráciával és a nyugati értékekkel szemben mélyen ellenséges, erőszakos dzsihádista ideológiát hirdetik.”

Ez az ideológia – mondta – no-go zónákat hozott létre olyan városokban, mint Párizs és London.

„Az antiszemitizmus olyan mértékben növekszik, hogy a zsidók már nem érzik magukat biztonságban Európában. A londoni zsidó gyerekek például már nem viselhetnek zsidó jelképekkel ellátott iskolai egyenruhát nyilvánosan, mert félnek a támadásoktól. Ez azt mutatja számunkra, hogy valami szörnyen félrement. És Európa legjelentősebb vallási vezetői – Welby érsek és Ferenc pápa – nem tesznek semmit”.

A főrabbi azzal is vádolta a két európai vallási vezetőt, hogy közömbösek az afrikai keresztények helyzete iránt.

„Tétlenül nézik, ahogy afrikai keresztény társaikat lemészárolják olyan dzsihádista csoportok, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak Izrael ellenségeivel a Gázai övezetben és Ciszjordániában – olyan csoportok, mint a Boko Haram, az ISIS és az al-Shabaab, amelyek a Hamász ideológiai testvérei. Welby érsek és Ferenc pápa is nagyrészt figyelmen kívül hagyta ezt a válságot, vagy nem volt hajlandó a nevén nevezni”.”

Goldstein ezt a „gyávaságot és az erkölcsi tisztánlátás hiányát” szembeállította II. János Pál pápa példájával, aki a hidegháború csúcsán tett lengyelországi látogatásaival siettette a szovjet birodalom végét.

„Ez olyan volt, mintha az oroszlán barlangjába ment volna” – mondta Goldstein rabbi. „Nagyon sok bátorság kellett hozzá. És egy olyan országban, ahol a vallást betiltották, János Pál pápa szabadtéri misét tartott 300 ezer embernek, és még több millióan nézték a tévén keresztül.”

„A pápa összejátszik a gonosz erőivel” – állítja a dél-afrikai főrabbi – Neokohn

Dr. Warren Goldstein „primitív pacifizmussal” vádolja a pápát, aki szerinte „megismétli XII. Piusz bűneit”.

„Reményt adott az embereknek. Ő indította el a Szolidaritás mozgalmat, a lengyelek lázadását a szovjet uralom ellen, amely végül demokráciát hozott Lengyelországba. És amikor Lengyelország szabad lett, az más kommunista országokban is éreztette hatását, és a szovjet birodalom végének kezdetét jelentette. János Pál pápa kiállt a Biblia értékei mellett. Amikor pedig támadás érte őket, határozottan cselekedett. Ez az igazi vallási vezetés.”

Végezetül a főrabbi felszólította Welby érseket és Ferenc pápát, hogy határozottan lépjenek fel „azokkal szemben, akik dicsőítik az erőszakot és a halált, akik félelmet terjesztenek”.

„Teljesítsd a legalapvetőbb kötelességedet – állj ki a kereszténység és a keresztények mellett és védd meg őket Európában és Afrikában. Álljatok ki Izrael mellett a túlélésért folytatott bátor harcában a Hamász és a Hezbollah brutális dzsihadistái ellen, akiket Irán vezet. Védjétek meg a szabad világ nemes társadalmait, amelyek elismerik minden Isten képmására teremtett emberi lény egyenlőségét és méltóságát.”

„Térjetek vissza a Bibliához. A válaszok, amelyekre szükségünk van, ott vannak” 

– zárta Goldstein rabbi.

Izraeli főrabbi: Ferenc pápa vonja vissza, amit mondott – Neokohn

David Lau főrabbi a katolikus egyházfő azon megjegyzésére reagált, miszerint „tilos a terrorra terrorral válaszolni”.