Nyugalmazott IDF tábornok: Izrael nem bízhat Egyiptomban

Izrael eddig 150 terrorista csempészalagutat zárt le – Egyiptomra nem lehet számítani a csempészet megakadályozásában – mondták szakértők a JNS-nek.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy az IDF eddig 150 csempészalagutat fedezett fel és zárt le a Gázai övezetben lévő Rafah városának a Philadelphi-folyosó alatti részén. Eközben a Hamásszal Kairóban folytatott túsztárgyalások központi kérdésévé vált, hogy ki fogja ellenőrizni ezt a kritikus területet. 

A feltárt alagúthálózat jelentős terrorelhárítási sikert jelent, ugyanakkor azt is jelzi, Izraelnek miért kell óvatosnak lennie a kivonulással ebből a stratégiai fontosságú folyosóból – mondták izraeli szakértők a JNS-nek.

Yossi Kuperwasser nyugalmazott dandártábornok, az izraeli katonai hírszerzés kutatási és értékelési részlegének korábbi vezetője és a Misgav Nemzetbiztonsági és Cionista Stratégiai Intézet vezető kutatója szerint, ha Izrael kivonulna, újraindulna a fegyvercsempészet Egyiptomból Gázába. 

„A folyosó alatt húzódó rengeteg alagút egyértelművé teszi, hogy az Egyiptomból Gázába irányuló fegyvercsempészet újraindulna” – jelentette ki.

„Miért ragaszkodik a Hamász ennyire ehhez a folyosóhoz, ha állítólag nem történik ott semmi?”.

Kuperwasser arra is rámutatott, hogy az, hogy Egyiptomra támaszkodva megakadályozzák a csempészetet, alaptalan reménynek bizonyult.

Nyilvánvaló, hogy Izrael nem számíthat az egyiptomiakra. Megígérték és állítólag tettek is annak érdekében, hogy megakadályozzák a csempészetet, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a Hamász hatalmas mennyiségű fegyverrel rendelkezik.

Miért változna ez meg?”  

Kuperwasser azzal érvelt, hogy az egyiptomi érdek továbbra is ugyanaz: ne tűnjön úgy, mintha a „palesztin ellenállás” ellen harcolnának.

„Nem engedhetik meg maguknak, hogy valóban harcoljanak a fegyvercsempészet ellen” – mondta. De amíg ez folytatódik, addig Izrael függeni fog Egyiptomtól, és ezt Kairó kihasználhatja.

„Amíg a palesztinok támadják Izraelt, addig Izraelnek nagyobb szüksége van az egyiptomiakra” – jegyezte meg. „Azt se felejtsük el, hogy sok pénzről van szó.”

Izraelnek mindenképpen ellenőrzés alatt kell tartania Gáza egyiptomi határát – Neokohn

Innen, Gáza egyiptomi határa alatt húzódó alagutakon csempészétk a fegyvereket az övezetbe évtizedeken át.

Kuperwasser szerint külföldi vagy palesztin erők nem képesek megakadályozni a fegyvercsempészet folytatását. “Ezt már kipróbáltuk és  soha nem vált be” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a fegyverek Gázába áramlása újraindulna, ha Izrael kivonulna a Philadelphiai-folyosóról. „Nem lesz olyan záradék egy jövőbeli megállapodásban, amelyben a Hamász kötelezettséget vállal arra, hogy nem csempész fegyvereket Egyiptomból. Minket viszont a megállapodással meg fognak akadályozni abban, hogy ellenőrizzük” – tette hozzá.

Kuperwasser hangsúlyozta, hogy egy kivonulás utáni izraeli visszatérés a folyosóra a politikai nyomás miatt szinte lehetetlen lenne.

„Mindig lesznek olyan politikai feltételek, amelyek megakadályozzák a visszatérésünket. Lesz amerikai nyomás és az egyiptomiak is tiltakozni fognak. Az irániak pedig támadással fenyegetőznek majd” – mondta.

Kuperwasser szerint ezért az izraeli katonai jelenlét a Philadelphi-folyosó mentén elengedhetetlen ahhoz, hogy a Hamász és más gázai terrorszervezetek ne tudják újjáépíteni hatalmas terror-infrastruktúrájukat Gázában. 

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek az Izrael-Gáza határ mentén „alagút-gátat” kell létrehoznia, és katonai jelenlétet kell fenntartania a térségben, hogy biztosítsa annak hatékonyságát. 

Kobi Michael professzor, a tel-avivi székhelyű Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének és a Misgav Nemzetbiztonsági és Cionista Stratégiai Intézetnek vezető kutatója kiemelte, hogy a folyosó feletti ellenőrzés egyet jelent a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határátkelő feletti ellenőrzéssel.

Így pusztítják el Izrael gázai ügynökei belülről a Hamászt – Neokohn

A Hamász megszállottan igyekszik kiszűrni az Izraellel együttműködőket a soraiból, de a zsidó állam folyamatosan új informátorokat talál.

„A rafahi átkelő a Gázába irányuló fegyvercsempészet legfontosabb pontjaként szolgált. Mégpedig úgy, hogy Egyiptom szemet hunyt efelett”

– jelentette ki.

Michael szerint az ellenőrzést úgy lehetne fenntartani, hogy katonai jelenlétet biztosít Izrael a rafahi átkelőnél, vagy egy érzékelő- és megfigyelőrendszert épít ki.

Michael szintén alaptalannak minősítette azt az izraeli védelmi tisztviselők által gyakran ismételt elképzelést, hogy Izrael szükség esetén könnyen visszatérhetne a folyosóra. Izrael 2005-ös gázai kivonulása utáni múltbeli tapasztalatokra támaszkodva azt mondta: „Nem tudtuk megtenni a 2005-ös gázai kivonulás után, és nem fogjuk tudni megtenni – vagy legalábbis nagyon nehéz lenne – az onnan való kivonulás után sem” – jegyezte meg.

„Izrael kiterjedt nemzetközi és amerikai, valamint egyiptomi nyomással szembesülne, beleértve a békemegállapodás felmondásával való fenyegetést”.

Michael hangsúlyozta, hogy Izraelnek meg kell állapodnia az Egyesült Államokkal és Egyiptommal a Philadelphi-folyosó és a rafahi átkelőhely feletti közvetlen izraeli ellenőrzésről mindaddig, amíg a gázai határ mentén lévőhöz hasonló sorompó nem készül el, és amíg a rafahi átkelőhelyet nem egy olyan palesztin csoport működteti, amely „nem a Hamász” és „nemzetközi felügyelet alatt áll”.

Izrael ismét elfogadta az amerikai tűzszüneti javaslatot, a Hamász nem – Neokohn

A terroristák már megint a bolondját járatják a tárgyalások résztvevőivel.