Nem csak a túszokat, a családjukat is kínozzák a terroristák

Egy volt túsz elmesélte: váltságdíjat követeltek az apjától, miközben őt megpróbálták erőszakkal áttéríteni az iszlám hitre.

Az október 7-i terrortámadás során elrabolt, majd november 29-én a túszcsere során szabadult, egykori túsz, Moran Stella Yanai az 12-es tévécsatornának adott interjúban elmondta:

a Hamász terroristái fogsága alatt az apjától követeltek váltságdíjat a szabadon engedéséért, és azzal fenyegették, hogy megölik a lányt, ha nem hajlandó fizetni

írja a The Jerusalem Post.

Stella elmesélte: „egy nap, dél körül, én és két másik túsz ültünk egy szobában, felkészülve bármilyen forgatókönyvre, amikor a szomszédos szobából (ahol a terroristák voltak) hirtelen többször is hallottam, hogy »abuha, abuha«.” Az ismétlődő mondatot hallva – ami arabul azt jelenti, hogy „az apja, az apja” – Stella elmondta, hogy elkezdett hallgatózni, míg az egyik fogvatartója oda nem lépett hozzá, és elkezdte az apjáról kérdezgetni. “Szeret az apád?” Mire én azt válaszoltam: „Természetesen, mindennél jobban”. Ezután megkérdezte tőlem: „És mit adna érted cserébe”. Megkérdeztem, hogy mire gondol, mire ő azt válaszolta: “Mennyi pénzt adna érted cserébe?’”

Újabb túsz holttestét hozták haza, a Hamász visszatér az öngyilkos merénylőkhöz – Neokohn

A Hamász egyik vezetője, Khaled Mashal egy isztambuli konferencián beszélt arról, hogy a terrorcsoport visszatér az öngyilkos merényletekhez.

Stella ezután megismételte a terroristának, hogy az apja bármit megadna a visszatéréséért. A terrorista egész nap ugyanerről faggatta. Megkérdezte, mennyit keres az apja, és hasonló témájú kérdéseket tett fel.

Amikor Stella visszatért a gázai fogságból, megkérdezte az apját, hogy az elrablói követeltek-e váltságdíjat a szabadon bocsátásáért, mire ő azt válaszolta: „Igen”.

Elmondta, hogy még mindig nem tudja: fogvatartói tényleg pénzt akartak-e vagy ez is a családja lelki kínzásának része volt.

Stella kijelentette: „Nem csak a túszokat kínozzák, hanem a családokat is. … és nem ér véget a túszok halálával. Tovább kínozzák és bántalmazzák a családokat. … A szüleim nem kisebb traumát éltek át, mint én.”

Az egykori túsz arról is beszámolt: „szinte naponta belépett valamelyikük a szobába, és azt mondta: Jobb lenne neked, ha muszlim nő lennél. Egyszer az egyik terrorista elküldte a társát, hogy hozzon egy burkát, tegye rám, és mutassa meg nekem, mit jelent muszlim nőnek lenni.”

Stella azt is elmondta, hogy fogvatartói időnként egy Koránt hoztak neki, és verseket olvastak fel belőle, majd azt követelték, hogy dicsérje Istent, és azt mondták:

„Ha áttérnél az iszlámra, hamarabb elengednénk.”

„Nőként az volt a legnagyobb félelmem, hogy eladnak. Hogy valaki erőszakkal elvesz feleségül, és kénytelen leszek áttérni az iszlámra” – hangsúlyozta Stella.

„Muszlim imákat mondattak velem” – gázai fogságáról mesélt az egyik izraeli lány – Neokohn

„Éjjelente, amikor becsukom a szemem, apám szemeit látom amint elhalványul bennük az élet” – írja Agam Goldstein-Almog a The Washington Postban.