A Hamász hagyta meghalni az egyik idős és beteg izraeli túszt

A héten megmentett izraeli beduin túsz számolt be zsidó barátja, Árje Zalmanovics haláláról a gázai fogságban.

Kaid Farhan al-Kadi, a gázai övezetből kedden kimentett beduin-izraeli túsz, izraeli híradások szerint elmondta: két hónapig együtt volt fogságban Árje Zalmanovics-csal, a Nir Oz kibucból származó tússzal, aki a Hamász fogságában halt meg. Al-kadi azt vallotta, hogy szemtanúja volt Zalmanovics 2023 decemberében, a fogságban bekövetkezett halálának – írja a The Jerusalem Post.

Az információt Ata Abu-Madighem, Rahat volt polgármestere hozta nyilvánosságra. Állítása szerint Farhan azt mondta neki, hogy

„egy zsidó barátja meghalt mellette, két hónappal az elrablásuk után, 2023 decemberében”.

Al-kadi elmondta, hogy a két férfit a Gázai övezet déli részén lévő kórházban tartották fogva az első hetekben, miután október 7-én túszul ejtették őket. Zalmanovics mesélt al-Kadinak a fiairól, a kibucról, ahonnan származik, és családja iránti szeretetéről,

Boáz, Zalmanovics fia elmondta, hogy apja “a fogság teljes ideje alatt, körülbelül 40 napig a gázai övezet déli részén lévő kórházban volt Farhánnal. Különleges kötelék alakult ki közöttük. Farhan is megsebesült, de képes volt gondoskodni apámról és támogatta őt. Apám idős és beteg volt, nem kapott megfelelő gyógyszereket és kezelést – így gyilkolták meg – fizikai és lelki gyötrelmek után.

Nem mindig fegyvert használnak, hogy megöljék a túszokat.”

A nap, amikor zsidó kommandósok kockáztatták az életüket egyetlen arab túszért – Neokohn

Hol vannak ilyenkor az Izraelt apartheiddel vádoló tömegek? Vélemény.

„Apám azt mondta Farhannak, hogy szeret minket és törődik a kibuc tagjaival” – tette hozzá.

Al-Kadi október 7-én megsebesült, a terroristák lábon lőtték, de a fogságban megműtötték, hogy eltávolítsák a lábában lévő golyót. 

A Nir Oz kibuc, ahonnan Zalmanovics származott, közleményben tudatta: „a vallomás kiegészítette a fájdalmas képet azokról a pokoli pillanatokról, amelyek Árje elrablásától tragikus haláláig elteltek.  Ez egy nehéz és borzalmas, első kézből származó tanúvallomás arról, amit a Gázában maradt túszok átélnek. Nincs idő tétovázásra vagy halogatásra. Mindenkinek haza kell jönnie most, mielőtt túl késő lenne. Minden pillanat számít, és minden késlekedés további életekbe kerülhet.”

Hen Mazzig on X (formerly Twitter): „New video released from Oct 7th showing Hamas kidnapping of Aryeh Zalmanovich, 85, who was executed in Hamas captivity back in November. The crowed in Gaza is seen hitting him relentlessly.The picture was taken by Hamas before he was executed.May his memory be a blessing 💔 pic.twitter.com/UxEGPWPE8o / X”

New video released from Oct 7th showing Hamas kidnapping of Aryeh Zalmanovich, 85, who was executed in Hamas captivity back in November. The crowed in Gaza is seen hitting him relentlessly.The picture was taken by Hamas before he was executed.May his memory be a blessing 💔 pic.twitter.com/UxEGPWPE8o

A 86 éves Zalmanovics elrablásáról készült videót Nir Ozból augusztus elején tették közzé. A videón látható, amint több tucat ember próbált közelebb kerülni a motoroshoz. Néhányan megütötték Zalmanovicsot, és a videón is látható, amint megsebesül, ruháján vérfoltok láthatók és fejsérülést is szenvedett. 

Barbárok: Lövésnyomokat találtak a hazahozott izraeli túszok holttestein – Neokohn

Az IDF értékelése szerint a Hamász többeket kivégzett a héten megtalált túszok közül.