Hvg: Titkos izraeli-iráni tárgyalások folyhattak Budapesten

Mahmúd Ahmadinezsád iráni exelnök budapesti látogatásának részleteit a magyar szervek titkosították – írja forrásaira hivatkozva a lap.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, mint arról lapunk is beszámolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására előadást tartott Mahmúd Ahmadinezsád, az Iráni Iszlám Köztársaság nyíltan antiszemita, holokauszttagadó, Izrael elpusztítása mellett agitáló korábbi elnöke.

A Hvg úgy tudja, hogy Ahmadinezsád budapesti útjáról több magyar kormánytag tudott előzetesen, sőt, azzal is tisztában voltak, hogy a korábbi iráni elnök programjában szerepelt egy titkos éjszakai találkozó is.

A Hvg tudomása szerint ezen a titkos találkozón magyar kormánytag nem vett részt, azt feltételezik, hogy 

a háttérben egy magasszintű iráni-izraeli háttértárgyalás helyszíne volt Budapest.

Hvg: Izrael előre tudhatott Ahmadinezsád budapesti látogatásáról – Neokohn

Külügyes források szerint valószínűsíthető, hogy a legfelsőbb izraeli körökben tudtak a látogatásról, „netán ők maguk is valamilyen szinten szerepet játszottak benne”.

A Hvg meg nem nevezett forrásaira hivatkozva most azt írja, hogy a magyar kormányban és a titkosszolgálatoknál természetesen tudtak előzetesen Ahmedinezsád budapesti útjáról. 

Arról is értesültek, hogy a volt iráni elnöknek az érkezése éjjelén már lesz valakivel egy informális megbeszélése.

Ez a Hvg tudomása szerint végül szokatlanul sokáig, hajnali kettőig tartott.

Hogy ki volt a másik tárgyalófél, nem közölték, de a Hvg diplomáciai forrásokból úgy tudja, hogy a látogatás hátterében valamilyen iráni–izraeli-ügy állhatott. Ehhez Budapest a semleges helyszínt adta, és valószínűleg Iránban és Izraelben is a legfelsőbb szinten jóváhagyták a találkozót.

Izraeli nagykövetség: Súlyosan sértő a holokauszttagadó Ahmadinezsád látogatása – Neokohn

Változtatás nélkül közöljük Izrael Állam magyarországi képviseletének közleményét.