A fehér keresztények Trumpot, más vallási csoportok Harrist támogatják

Egy új felmérés szerint a 2024-es elnökválasztási versenyben éles vallási megosztottság figyelhető meg: a fehér keresztények Trumpot favorizálják, más csoportok pedig Harrist támogatják. A két téma, mely leginkább izgatja az amerikaiakat: a gazdaság és a bevándorlás.

Egyértelműen mély vallási megosztottság alakult ki az amerikai választók körében a 2024-es elnökválasztás előtt – derült ki a Pew Research Center friss felméréséből.

A felmérés szerint a fehér protestánsok és katolikusok többsége Donald Trump korábbi elnököt részesítette előnyben, míg Kamala Harris alelnök erős többséget tartott a fekete protestánsok, a spanyolajkú katolikusok, az agnosztikusok, az ateisták és a nem-ortodox zsidó szavazók körében.

A mostani a felmérés volt az első alkalom, hogy a Pew a Trump kontra Harris választásról kérdezte a szavazókat, miután Joe Biden elnök és Robert F. Kennedy Jr. visszalépett (előbbi Harris, utóbbi Trump javára).

A felmérésből kiderült, hogy Harris támogatottsága a keresztény csoportok körében nőtt az év eleji Bidenéhez képest, a spanyolajkú katolikusok támogatottsága azonban mindössze 49%-ról 65%-ra emelkedett.

A 2024-es választási ciklus általános vallási dinamikája azonban hasonló maradt az év elejihez:

Trump továbbra is dominál a fehér keresztény közösségeken belül.

A felmérés összefüggést jelzett a templomba járás és Trump támogatása között is, különösen a fehér evangélikusok és katolikusok körében. A Pew szerint

Trump támogatottsága azok körében volt erősebb, akik legalább havonta jártak templomba.

Figyelemre méltó, hogy a fehér, nem evangélikus protestánsok a templomba járás növekedésével csökkenni látszott Trump támogatottsága.

Harris esetében a templomlátogatottság nem mutatott egyértelmű különbséget a preferenciában, a fekete protestáns közösségen belül a rendszeres és a ritkán templomba járók 86%-a mondta azt, hogy támogatná őt.

A felmérés arra is rávilágított, hogy mely kérdések számítanak leginkább a különböző vallási meggyőződésű szavazóknak.

Az összes felmérés szerint a gazdaság a regisztrált szavazók több mint 60%-a számára kritikus kérdésként szerepelt, a többi fontos kérdés között az egészségügy, a legfelsőbb bírósági kinevezések és a külpolitika volt.

A bevándorlás témájában azonban a fehér keresztények a kérdést a szavazatuk szempontjából döntő fontosságúnak ítélték meg, az evangélikus protestánsok és a katolikusok 79%-kal és 72%-kal, minden más demográfiai csoportnál magasabb arányban.

Eközben a nem keresztény csoportok, elsősorban az ateisták, az abortuszt jelölték meg a közelgő választás kritikus kérdésének.

A Pew által bemutatott eltérő preferenciák nagyrészt az általánosabb pártpolitikai tendenciákat tükrözték, Trump támogatói a bevándorlásra, Harris támogatói pedig elsősorban az abortuszra és a kapcsolódó kérdésekre helyezték a hangsúlyt.

Ami a zsidó szavazókat illeti: Trump támogatottsága kiemelkedő az ortodox zsidók körében, míg a liberális, nem-vallásos és reform zsidók körében Harris bír komoly előnnyel.

Heves vita zajlott Izraelről Trump és Kamala Harris elnökjelölti csörtéjén – Neokohn

Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök kedd este először vitázott egymással. Mutatjuk a részleteket!