Egy titkos levél szerint brutális veszteségeket szenvedett Gázában a Hamász

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter szerdán nyilvánosságra hozta a Hamász egyik magas rangú parancsnokának a terrorcsoport vezetőjéhez, Jahja Szinvárhoz intézett levelét, amelyben részletezi a szervezetnek az Izrael ellen folyó háború miatt elszenvedett hatalmas veszteségeit.

A levelet a Hamász Hán Júniszi Brigádjának parancsnoka, Raf’a Szalameh írta, aki július közepén halt meg egy izraeli légicsapásban a Han Júnisz-i térségében lévő Al-Mawasiban. A Hamász terrorhadseregének vezetője, Mohammed Deif ugyanebben a csapásban halt meg.

„A fegyverek hetven százalékát megsemmisítették. A rakéták 95 százaléka megsemmisült. A terroristák ötven százaléka meghalt vagy megsebesült, és sokan elmenekültek”

– idézte Gallant az elfogott levelet, hozzátéve, hogy Szalameh szerint csak a Hamász harcosainak 20 százaléka tudott még harcolni.

יואב גלנט – Yoav Gallant on X (formerly Twitter): „בבסיס צה״ל בו נאספו מתחילת המלחמה מסמכים מהמאגרים הרגישים ביותר לחמאס, חשפתי היום את מסמכו של מח״ט חא׳ן יונס שחוסל ביולי האחרון אשר מתאר את מצבו הקשה של ארגון החמאס.חמאס במצוקה אמיתית מהדרג הזוטר ועד הבכיר – נמשיך במאמץ ונגיע לכולם. pic.twitter.com/v5aQG79P34 / X”

בבסיס צה״ל בו נאספו מתחילת המלחמה מסמכים מהמאגרים הרגישים ביותר לחמאס, חשפתי היום את מסמכו של מח״ט חא׳ן יונס שחוסל ביולי האחרון אשר מתאר את מצבו הקשה של ארגון החמאס.חמאס במצוקה אמיתית מהדרג הזוטר ועד הבכיר – נמשיך במאמץ ונגיע לכולם. pic.twitter.com/v5aQG79P34

Gallant hétfőn azt állította, hogy a Hamász több mint 11 hónapos háború után már nem képes szervezett harci erőt fenntartani a Gázai övezetben.

„A Hamász mint katonai szervezet már nem létezik. A Hamász gerillaharcot folytat, és mi még mindig harcolunk a Hamász terroristái ellen, és üldözzük a Hamász vezetését”

– mondta külföldi újságíróknak az Izraeli Védelmi Erők Tel-Avivban lévő főhadiszállásán lévő irodájában. 

Júliusban az IDF azt közölte, hogy a háború kezdete óta a Hamász gázai katonai vezetésének felét likvidálták vagy letartóztatták, és mintegy 14 ezer harcosát megölték. A Hamász veszteségei között hat dandárparancsnok, több mint 20 zászlóaljparancsnok és nagyjából 150 századparancsnok volt – közölte akkor az IDF.

„A Hamász valódi bajban van az alsóbb szintektől a felsőbb szintekig”

– mondta Gallant szerdán, hozzátéve: »folytatjuk az erőfeszítéseket, és mindenkit elérünk«.

Izrael biztonságos kijutást kínál Szinvárnak Gázából a túszokért cserébe – Neokohn

Felajánlották a Hamász vezetőjének, hogy vonuljon száműzetésbe.

Kétfrontos háború: Izrael „harci övezetnek” minősíti Júdeát és Szamáriát – Neokohn

Az IDF már Júdeát és Szamáriát tekinti az ország legkritikusabb frontjának a Gázai övezet után.