Meglehet a megoldás a Philadelphi-folyosóra

Az Egyesült Arab Emírségek tárgyalásokat folytat több országgal, melynek célja közös arab erő létrehozása a kulcsfontosságú gázai folyosókon való járőrözésre, az Izraellel fennálló nézeteltérések megoldására.

Egyiptom elfogadta azt a javaslatot, hogy egy megállapodás részeként arab erőket helyezzenek el a Philadelphi-folyosó mentén „a háború befejezésének másnapján” – jelentette csütörtök reggel az Al-Araby Al-Jadeed.

A javaslatot az Egyesült Arab Emírségek azon erőfeszítéseinek részeként vitatták meg, hogy megoldást találjanak a konfliktus lezárására, mivel az Egyesült Arab Emírségek tárgyalásokat folytat több arab országgal, köztük Marokkóval, Mauritániával és Dzsibutival, hogy megvizsgálják egy közös arab erő létrehozásának lehetőségét.

A beszámolók szerint a javasolt arab erő a Gázai-övezetet Egyiptomtól elzáró Philadelphi mellett a Netzarim-folyosót is ellenőrizné, amely a Gázai övezet déli részét elválasztja a Gázai övezet északi részétől, hogy az izraeli erők kivonulhassanak a területről.

Izrael eközben több megoldáson is dolgozik arra az esetre, ha kénytelen lenne kivonulni a Netzarim-folyosóból, hogy saját biztonsági igényeinek védelmét biztosítsa. Egy közös arab erő állomásoztatását a térségben egy olyan megoldásnak tekintik, amely egyrészt Izrael felügyeleti és ellenőrzési igényeit is kielégíti, másrészt megoldást nyújt a térség érzékenységére.

Egyiptom előnyben részesítette a megfigyelők elhelyezését, akik felügyelnék a gázai erők mozgását a térségben.

Mint arról lapunk is több alkalommal beszámolt, Izrael azért ragaszkodik a Philadelphi-folyosó ellenőrzéséhez, mert e határszakasz alatt az izraeli védelmi erők több száz terroralagutat fedeztek fel, amelyeken keresztül Egyiptomból csempészték be a Hamász terroristái a fegyvereiket és Iránból érkező rakétáik alkatrészeit.

Egy titkos levél szerint brutális veszteségeket szenvedett Gázában a Hamász – Neokohn

Izrael közzétette a Hamász egyik magas rangú parancsnokának a terrorcsoport vezetőjéhez, Jahja Szinvárhoz intézett levelét.